Hoppa till innehåll
Media

Olo Creative Kitchens menyklassiker Matka (Resa) är Finlands bästa produkt inom matturism 2017

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 6.9.2017 10.25
Pressmeddelande

Bedömningsjuryn för Hungry for Finland – den nationella tävlingen inom matturism 2017, har valt Olo Creative Kitchens menyklassiker Matka (Resa) till Finlands bästa produkt inom matturism 2017. Priset delades ut av näringsminister Mika Lintilä och jord- och skogsbruksminister Jari Leppä. I tävlingen deltog 73 högklassiga bidrag.

– Produkten är en skickligt förverkligad interaktiv upplevelse där innovation, visualitet och utsökta smaker kombineras – och tillika är varje detalj uttänkt. Produkten är en smakhelhet som består av 15 maträtter, vars tillagning gästerna kan följa med och även samtidigt diskutera kring tillsammans med köksmästarna. I menyn Matka (Resa) förverkligas restauratör Jari Vesivalos barndomsminnen med så närproducerade säsongsprodukter som möjligt. Moderniseringen av traditionella maträtter och metoder samt historierna bakom maträtterna är en väsentlig del av menyn. Köksmästarnas och serveringspersonalens samspel uppfyller kraven på äkta gästfrihet för såväl inhemska som utländska gäster - kundresan fungerar väl, konstaterar juryn. 

Dessutom belönades tre betydande insatser inom matturism:

  • Hotell Punkaharjus svamp- och örtveckoslut
  • Fiskars guidade rundtur tillsammans med producenter av artesandrycker: Fiskars bryggeri, Kuura Cider och Ägräs Distillery
  • Skördefesten, årlig skördefest på Åland (22 - 24.9.2017).
  • Bedömningsjuryn gav sitt hedersomnämnande till SMAKU den guidade rundvandringen i Borgå samt till Studiorestaurang Tundra i Kuusamo.

I tävlingsbedömningen fäste juryn speciellt vikt vid det kundorienterade, det lokala och historierna, det närproducerade, det upplevelserika, det affärsdrivande, lönsamheten och samarbetet. Även mångsidigheten i användningen av försäljnings- och marknadsföringskanaler evaluerades.

Att utveckla matturismen är en mycket central del av turismutvecklingen. Med hjälp av tävlingen uppmuntras nätverk inom mat och turism att utveckla ett nytt utbud som bygger på det lokala. I tävlingen söktes företag och samfund som är innovativa föregångare inom matturism. Tävlingen utgör en del av Finlands självständighets 100-årsjubileumsprogram.

Starka trender inom matturism är hantverk och de lokala råvarorna. Traditioner och historier utnyttjas bland annat i form av smakminnen. I centrum finns också kundens upplevelse och inlärning. Dryckeskulturen har också ett starkt uppsving inom matturismen.

Tävlingen förverkligas av jord- och skogsbruksministeriet, Visit Finland (Finpro) och Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK. Tävlingen koordineras av yrkeshögskolan Haaga-Helia.

Pyöristetty suorakulmio: Mat- och måltidsutbudet resenärerna stöter på kan bestå av en smaklig restaurangmåltid som grundar sig på lokal mat och berättelser, hemlagad mat, gatumat, instruerad tillagning av finsk mat, mat- och måltidsprodukter kring naturens delikatesser och egenhändig plockning eller så kan utbudet bestå av en måltid i naturen eller i en kulturmiljö, olika rutter och evenemang kring matturism, torg, saluhallar, specialbutiker såsom ysterier, vingårdar och små bryggerier inklusive program. Matturismen är kopplad till berättelser, lokal mat och renhet. Som bäst är matturismen något som besökarna kan delta i och lära sig något nytt av och det gör turismprodukten upplevelserik.

Tilläggsinformation, medlemmarna i bedömningsjuryn:

Kirsi Viljanen, specialsakkunnig, koordinator för närproducerad mat, jord- och skogsbruksministeriet, kirsi.viljanen(at)mmm.fi, tfn 040 509 8986

Terhi Hook, utvecklingschef, Visit Finland, terhi.hook(at)visitfinland.com, tfn 050 597 0999

Mariaana Nelimarkka, öl- och matredaktör, mariaana.nelimarkka(at)gmail.com, tfn 050 548 9999

Anni-Mari Syväniemi, ombud för matkultur. Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK r.f.

Projektchef för matturism Kristiina Havas, yrkeshögskolan Haaga-Helia, tfn 0500 688 332, kristiina.havas(at)haaga-helia.fi

Information om tävlingen inom matturism samt en tävlingsvideo http://hungryforfinland.fi/ruokamatkailukilpailu

Jari Leppä Mat och jordbruk Mika Lintilä