Hoppa till innehåll
Media

Statsrådet fastställde ändringarna i de allmänna villkoren för EU:s jordbruksstöd från och med 2025

jord- och skogsbruksministeriet
Utgivningsdatum 19.12.2024 15.50
Pressmeddelande

Genom förordningarna preciseras kravet på bevarande av permanenta gräsmarker, införs diversifiering av grödor och avskaffas kravet på arealer som inte ger skörd. Möjligheten att överföra rätten till ersättning för åkrar mellan gårdar upphör också vid utgången av 2024.

Statsrådet godkände ändringarna i de allmänna villkoren för EU:s stöd till jordbruket från och med 2025. 

Ändringar i villkoren för EU:s stöd till jordbruket

Från och med 2025 är det möjligt att vid sidan av kravet på växtföljd tillämpa även diversifiering av grödor (GAEC 7). Jordbrukaren har i fortsättningen större frihet att planera sin odling när det finns två alternativ för att uppnå målet om god markstruktur. 

Jordbrukaren ska varje år tillämpa antingen växelbruk eller diversifiering av grödor på sin åkermark. Växelbruk omfattar både ettårig och flerårig växtföljd.

Diversifieringen av grödor bör genomföras på följande sätt: 
•    När ett jordbruksföretags åkermarksareal omfattar mellan 10 och 30 hektar ska denna åkermark odlas med minst två olika grödor. 
•    När ett jordbruksföretags åkermarksareal omfattar mer än 30 hektar ska denna åkermark odlas med minst tre olika grödor.

De undantag som EU-förordningen möjliggör i fråga till exempel om gårdar med en stor andel gräsmark tas i bruk.

Växelbruk med flerårig växtföljd ska ske första gången 2026. Om en jordbrukare uppfyller diversifieringen av grödor varje år behöver han eller hon inte tillämpa växelbruk. Om en jordbrukare under ett visst år uppfyller kravet genom växelbruk, måste han eller hon se till att också kravet på flerårig växtföljd uppfylls. Om situationen under något år innebär att diversifieringen inte kan uppfyllas, måste växelbruket vara i skick. Detta gäller även det fjärde året i den fleråriga växtföljden.

I och med EU:s förenklingsförordning slopas skyldigheten att avsätta mark i träda, det vill säga kravet som gäller icke-produktiva arealer (GAEC 8), vid ingången av 2025. Skyldigheten (4 procent av jordbruksarealen) har gällt landskapen Nyland, Egentliga Finland och Åland.

Kraven på skydd av torvmarker utvidgas. I kraven (GAEC 2) skyddas torvmarker så att det från ett basskifte som består av jordarten torv inte får tas jordmaterial. Växtbeståndet på det får inte heller brännas eller några nya öppna diken grävas. Plöjning av permanent gräsmark på basskiften som består av torvmark är tillåtet endast en gång vart fjärde år. De nya kraven träder i kraft den 1 januari 2025. Jordbrukarna ska med jordprover visa att skiftet inte består av torvmark, om de ämnar vidta ovan nämnda åtgärder på skiftet. 

När det gäller minimikravet för marktäckning (GAEC 6) preciseras det att en trädesåker får vara i svartträda endast av särskilda och kortvariga skäl. Genom den förordningsändring som träder i kraft den 1 januari 2025 förkortas den tidsperiod under vilken minst 33 procent av den sammanräknade arealen av en åker och de permanenta grödorna ska ha ett växttäcke. Arealen ska vara täckt av växtlighet från och med den 3 oktober till och med den 31 december, i stället för den nuvarande 15 mars.

Ändringar i beräkningen av permanent gräsmark

Beräkningen av permanent gräsmark ändras vid ingången av 2025. Från och med 2025 omfattar arealer med permanent gräsmark förutom produktionsvallar även torvåkrar med vall enligt miljöförbindelsen, naturvårdsvallar enligt miljösystemet och gröngödslingsvallar enligt miljösystemet. Arealer som omfattas av ett åtagande om skyddszon räknas inte  som permanent gräsmark.

Åkerarealer och arealer med permanent gräsmark som inte används för produktion av jordbruksprodukter ska hållas öppna. Det har varit möjligt att uppfylla detta villkor för jordbruksverksamhet genom betesgång eller slåtter av arealen i fråga senast den 15 september under ett kalenderår. Från och med ingången av 2025 kan villkoret också uppfyllas genom att förnya växtbeståndet. 

Möjligheten att överföra rätten till ersättning för åkrar upphör den 31 december 2024

Möjligheten att överföra rätten till ersättning för åkrar mellan jordbrukare upphör den 31 december 2024. Rätten till ersättning kan inte längre till exempel köpas av en annan jordbrukare. Det betyder att jordbrukarna ska slutföra de planerade överföringarna ännu i år. Ansökan om överföring (pappersblankett 471) ska lämnas in till landsbygdsnäringsmyndigheten före utgången av året.

Från och med ingången av 2025 kan Livsmedelsverket godkänna icke ersättningsberättigande skiften som ersättningsberättigande med hänsyn till antalet odlingsår, från det äldsta skiftet till det nyaste, om statsbudgeten tillåter det och om ersättningsberättiganden har frigjorts för överföring inom NTM-centrals verksamhetsområde. Möjligheten att överföra ersättningsberättiganden mellan skiften som ägs av den som ansöker om stöd ändras inte.

Som ersättningsberättigade kan godkännas basskiften som har varit odlingsbara senast den 31 december 2022. Det nya systemet stöder regeringsprogrammets mål att de åkrar som används för livsmedelsproduktion ska omfattas av rätten till ersättning.

Statsrådets beslut

Mer information:

Riikka Knaapi, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 162 001 (villkorlighet)
Mirja Kiviranta, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 162 352 (direkta stöd)
Heini Lehtosalo, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 162 057 (rätt till ersättning)
E-postadresserna har formen fornamn.efternamn@gov.fi

Pressmeddelanden och mer information på jord- och skogsbruksministeriets webbplats:

Ändringar i Finlands CAP-plan har godkänts (11.10.2024) 
Möjligheten att överföra ersättningsberättiganden mellan gårdar upphör vid utgången av 2024 (11.10.2024)
Arbetet med att förenkla kraven på jordbruksstöd framskrider (26.6.2024) 

Annanstans på webben: 
Finland CAP-plan på webbplatsen landsbygd.fi
Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2024/1468  (förenklingsförordningen)
Mer info om kraven på växtföljd på Livsmedelsverkets webbplats

CAP27 EU och internationella frågor Mat och jordbruk