Valtioneuvosto vahvisti maatalouden yleisten ehtojen muutoksia EU-tuille vuodesta 2025 alkaen
Asetuksilla täsmennetään pysyvän nurmen säilyttämisvaatimusta, otetaan käyttöön viljelyn monipuolistaminen sekä poistetaan tuottamattomien alojen vaatimus. Myös peltojen korvauskelpoisuuksien siirtomahdollisuus tilojen välillä päättyy vuoden 2024 loppuun mennessä.
Valtioneuvosto hyväksyi maatalouden yleisten ehtojen muutoksia EU-tuille vuodesta 2025 alkaen.
Muutoksia maatalouden EU-tukien ehtoihin
Viljelykiertovaatimuksen rinnalla voidaan noudattaa viljelyn monipuolistamista vuodesta 2025 alkaen (GAEC 7). Viljelijä voi jatkossa suunnitella viljelyään vapaammin, kun on kaksi vaihtoehtoa toteuttaa maaperän hyvän rakenteen tavoitetta.
Viljelijän tulee toteuttaa peltoalallaan vuosittain joko viljelykiertoa tai viljelyn monipuolistamista. Viljelykierrossa seurataan sekä yksivuotista että monivuotista viljelykiertoa.
Viljelyn monipuolistamista tulee toteuttaa seuraavasti:
• jos tilalla on peltoa 10–30 hehtaaria, tulee tilalla viljellä vähintään kahta kasvia
• jos tilalla on peltoa yli 30 hehtaaria, tulee tilalla viljellä vähintään kolmea kasvia
EU-asetuksen mahdollistamat poikkeukset esimerkiksi nurmivaltaisilla tiloilla otetaan käyttöön.
Monivuotisen viljelykierron on toteuduttava ensimmäisen kerran vuonna 2026. Jos viljelijä täyttää viljelyn monipuolistamisen joka vuosi, hänen ei tarvitse noudattaa viljelykiertoa. Viljelijän on huolehdittava siitä, että täyttäessään vaatimusta jonakin vuonna viljelykierrolla, myös monivuotinen viljelykierto täyttyy. Jos tilanne jonakin vuonna on sellainen, ettei monipuolistaminen täyty, viljelykierron on oltava kunnossa, mukaan lukien neljännen vuoden monivuotinen viljelykierto.
EU:n yksinkertaistamisasetuksen myötä kesantovelvoite eli tuottamattoman alan vaatimus (GAEC 8) poistuu vuoden 2025 alusta. Velvoite (4 prosenttia maatalousmaasta) on koskenut Uudenmaan, Varsinais-Suomen ja Ahvenanmaan maakuntia.
Turvemaan suojelua koskevat vaatimukset laajenevat. Vaatimuksissa (GAEC 2) turvemaita suojellaan siten, että maalajiltaan turvetta olevalta peruslohkolta ei saa ottaa maa-ainesta, polttaa kasvustoa tai kaivaa uusia avo-ojia. Pysyvien nurmien kyntäminen turvetta olevilta peruslohkoilta sallitaan vain kerran neljässä vuodessa. Uudet vaatimukset tulevat voimaan 1.1.2025. Viljelijän tulee osoittaa maanäytteillä, että lohko ei ole turvemaata, jos hän aikoo edellä mainittuja toimenpiteitä lohkolla suorittaa.
Vähimmäismaanpeitteen (GAEC 6) osalta tarkennetaan, että kesanto saa olla avokesantoa vain erityisestä ja lyhytaikaisesta syystä. 1.1.2025 voimaan tulevalla asetusmuutoksella lyhennetään sitä ajanjaksoa, jolloin pellon ja pysyvien kasvien yhteenlasketusta alasta vähintään 33 prosenttia on oltava kasvipeitteistä. Ala on säilytettävä kasvipeitteisenä 3.10. lähtien 31.12. asti nykyisen 15.3. sijaan.
Muutoksia pysyvän nurmen laskentaan
Pysyvän nurmen laskentaan tulee muutoksia vuoden 2025 alusta. Tuotantonurmien lisäksi pysyvän nurmen alaa kerryttävät vuoden 2025 alusta lähtien myös ympäristösitoumuksen turvepeltojen nurmet, ekojärjestelmän luonnonhoitonurmet ja ekojärjestelmän viherlannoitusnurmet. Suojavyöhykesitoumuksen alaiset alat eivät kerrytä pysyvää nurmea.
Peltoalat ja pysyvän nurmen alat, joita ei käytetä maataloustuotteiden tuottamiseen, tulee säilyttää avoimena. Tämän maataloustoiminnan ehdon täyttymisen on voinut toteuttaa laiduntamalla tai niittämällä kyseinen ala kalenterivuoden kuluessa viimeistään 15.9. Vuoden 2025 alusta vaihtoehtona on myös kasvuston uudistaminen.
Peltojen korvauskelpoisuuden siirtomahdollisuus päättyy 31.12.2024
Viljelijöiden välinen peltojen korvauskelpoisuuden siirtomahdollisuus päättyy 31.12.2024. Korvauskelpoisuutta ei voi enää esimerkiksi ostaa toiselta viljelijältä. Suunnitelmissa olevat keskinäiset siirrot tulee viljelijöiden saattaa loppuun vuoden 2024 aikana. Hakemukset (paperinen lomake 471) on toimitettava maaseutuelinkeinoviranomaiselle vuoden loppuun mennessä.
Vuoden 2025 alusta alkaen Ruokavirasto hyväksyy korvauskelvottomia lohkoja korvauskelpoisuuden piiriin viljelyvuosien mukaan vanhimmasta uusimpaan valtion talousarvion puitteissa, jos korvauskelpoisuutta on vapautunut saman ELY-keskuksen alueella siirrettäväksi. Korvauskelpoisuuden siirtomahdollisuus tuenhakijan omistuksessa olevien lohkojen välillä säilyy ennallaan.
Korvauskelpoiseksi voidaan hyväksyä peruslohkoja, jotka ovat olleet viljelykelpoisia 31.12.2022 mennessä. Uusi järjestelmä tukee hallitusohjelman tavoitteita saattaa ruuantuotannossa olevat pellot korvauskelpoisuuden piiriin.
Valtioneuvoston päätökset (asetukset ja muistiot)
Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Neuvotteleva virkamies Riikka Knaapi p. 0295 16 2001 (ehdollisuus)
Neuvotteleva virkamies Mirja Kiviranta, p. 0295 16 2352 (suorat tuet)
Neuvotteleva virkamies Heini Lehtosalo, p. 0295 16 2057 (korvauskelpoisuus)
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)gov.fi
Tiedotteet ja lisätietoa MMM:n verkkosivuilla:
CAP-suunnitelman muutokset hyväksytty (11.10.2024)
Korvauskelpoisuuden siirtomahdollisuus tilojen välillä päättyy vuoden 2024 lopussa (11.10.2024)
Maataloustukien vaatimusten yksinkertaistaminen etenemässä (26.6.2024)
Linkkejä muualla verkossa:
Suomen CAP-suunnitelma maaseutu.fi-sivustolla
Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2024/1468 (yksinkertaistamisasetus)
Viljelykierrosta kerrotaan tarkemmin Ruokaviraston verkkosivuilla