Utbilda och upplys! Tala för! Agera nu!
Antimikrobiell resistens är en global kris. Den påverkar människors levnadsförhållanden och den har betydande konsekvenser för människors och djurs hälsa, livsmedelsproduktionen och miljön. Denna vecka 18–24 november hålls globala antibiotikaveckan och den 18 november Europas antibiotikadag.
Antimikrobiell resistens (antimicrobial resistance, AMR) uppstår när bakterier, virus,svampar och protozoer inte längre reagerar på antimikrobiella läkemedel. På grund av resistensen förlorar antibiotika och andra antimikrobiella läkemedel sin effekt, vilket gör det svårt eller omöjligt att behandla infektioner. Detta ökar spridningen av sjukdomar och risken för sjukdom och död.
Målet med årets antibiotikavecka är att öka medvetenheten om antimikrobiell resistens och uppmuntra till spridning av bästa praxis för att förebygga infektioner.
Årets tema är: Utbilda och upplys. Tala för. Agera nu.
Bästa praxis inom olika branscher är till exempel:
- God hygien – förhindrar spridning av patogener.
- Kontinuerlig bedömning och utveckling av produktionspraxis – minskar behovet av antimikrobiella läkemedel.
- Isolering av sjuka djur – förhindrar spridningen av sjukdomar.
- Djurs välbefinnande – minskar stress och förbättrar immunförsvaret.
- Då det behövs antimikrobiell läkemedelsbehandling ska man i första hand och om möjligt använda sådana läkemedel som ger upphov till så lite resistens som möjligt.
Bekämpningen av AMR kräver konkreta åtgärder samt samarbete mellan olika branscher och intressentgrupper.
Jord- och skogsbruksministeriet framhäver att användningen av antimikrobiella läkemedel ska basera sig på veterinärmedicinska behov eller främjandet av djurs välbefinnande. Dessutom ska man vid valet av antimikrobiella läkemedel sträva efter att förhindra spridningen av antimikrobiell resistens.
Ministeriet utmanar intressentgrupper att delta i antibiotikaveckans kampanj och avge förbindelse eller dela med sig av bästa praxis för att bekämpa resistens. Skicka din förbindelse eller bästa praxis till adressen nina.kaario(a)gov.fi så att den kan publiceras på jord- och skogsbruksministeriets webbplats. Detta är ett frivilligt evenemang, med hjälp av vilket intressentgrupper kan offentligt föra fram sin insats i denna viktiga sak.
JSM förbinder sig att i lagstiftningen beakta genom konkreta krav förhindrandet av antimikrobiell resistens.
Denna vecka 18–24 november 2024 uppmärksammas den globala antibiotikaveckan (World Antimicrobial Awareness Week, WAAW) och den 18 november 2024 Europas antibiotikadag (European Antibiotics Awareness Day, EAAD).
Mer information från jord- och skogsbruksministeriet
Nina Kaario, ledande sakkunnig, tfn 0295 162 107, e-post fornamn.efternamn(at)gov.fi