Kouluta ja valista! Puhu puolesta! Toimi nyt!
Mikrobilääkeresistenssi on maailmanlaajuinen kriisi. Se vaikuttaa ihmisen elinoloihin ja sillä on merkittäviä vaikutuksia ihmisten ja eläinten terveyteen, elintarviketuotantoon ja ympäristöön. Tällä viikolla 18.-24.11. vietetään maailman mikrobilääkeresistenssiviikkoa ja 18.11. Euroopan antibioottipäivää.
Mikrobilääkeresistenssi (antimicrobial resistance, AMR) syntyy, kun bakteerit, virukset, sienet ja alkueläimet eivät enää reagoi mikrobilääkkeisiin. Resistenssin vuoksi antibiootit ja muut mikrobilääkkeet eivät tehoa, mikä tekee infektioiden hoidosta vaikeaa tai mahdotonta. Tämä lisää tautien leviämisen, vakavan sairastumisen ja kuoleman riskiä.
Tämän vuoden mikrobilääkeresistenssiviikon tavoitteena on lisätä tietoisuutta mikrobilääkeresistenssistä ja kannustaa parhaiden käytäntöjen levittämiseen infektioiden ehkäisemiseksi.
Tämän vuoden teema on: Kouluta ja valista. Puhu puolesta. Toimi nyt.
- Parhaita käytäntöjä eri toimialoilla voivat olla esimerkiksi:
- Hyvä hygienia - estää taudinaiheuttajien leviämistä.
- Tuotantokäytäntöjen jatkuva arvioiminen ja kehittäminen - vähentää mikrobilääkkeiden tarvetta.
- Sairaiden eläinten eristäminen - estää tautien leviämistä.
- Eläinten hyvinvointi - vähentää stressiä ja parantaa puolustuskykyä.
- Kun mikrobilääkehoitoa tarvitaan, käytetään ensisijaisesti ja mahdollisuuksien mukaan sellaisia lääkkeitä, jotka aiheuttavat mahdollisimman vähän resistenssiä.
AMR:n torjuminen vaatii konkreettisia toimenpiteitä, sekä yhteistyötä eri toimialojen ja sidosryhmien välillä.
Maa- ja metsätalousministeriö korostaa, että mikrobilääkkeiden käytön tulee perustua eläinlääketieteellisiin tarpeisiin tai eläimen hyvinvoinnin edistämiseen. Lisäksi mikrobilääkkeiden valinnassa on pyrittävä estämään mikrobilääkeresistenssin leviämistä.
Ministeriö haastaa sidosryhmät osallistumaan AMR-viikon kampanjaan ja antamaan sitoumuksensa tai kertomaan parhaan käytäntönsä resistenssin ehkäisemiseksi. Lähetä sitoumuksesi tai paras käytäntösi osoitteeseen nina.kaario(a)gov.fi, jotta se voidaan julkistaa mmm:n verkkosivulla. Tämä on vapaaehtoinen tilaisuus, jonka avulla sidosryhmät voivat tuoda julkisesti esille panostuksensa tärkeän asian edistämiseksi.
MMM sitoutuu ottamaan lainsäädännössä konkreettisin vaatimuksin huomioon mikrobilääkeresistenssin estämisen.
Tällä viikolla 18.-24.11.2024 vietetään maailman mikrobilääkeresistenssiviikkoa (World Antimicrobial Awareness Week, WAAW) ja 18.11.2024 Euroopan antibioottipäivää (European Antibiotics Awareness Day, EAAD).
Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä
Nina Kaario, johtava asiantuntija, p. 0295 162 107, sähköposti: etunimi.sukunimi(at)gov.fi