Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Skärgårdsdelegationen: Insjöturismen bör marknadsföras genom allt bredare samarbete också i Insjöfinland

Jord- och skogsbruksministeriet
17.3.2017 11.43 | Publicerad på svenska 17.3.2017 kl. 13.00
Pressmeddelande

Skärgårdsdelegationen anser att det också finns potential för ett projekt för utveckling av insjöturismen i Insjöfinland och att möjligheterna att inleda ett projekt bör utredas. Ett gott exempel är det Visit Finland-projekt för turismsamarbete som inleddes 2015 och som täcker hela kusten och den maritima skärgården.

– Skärgårds- och insjöturismen har i många hänseenden genomgått en positiv utveckling. De befästningsöar som nyligen öppnades för turism samt nationalparker och strövområden i närheten av vattendrag, t.ex. i anslutning till långfärdsskridskobanor, har blivit väldigt populära. Också i Insjöfinland har landskap, städer och kommuner lyft fram sjöar och vattendrag i marknadsföringen av turismen i regionerna, konstaterar skärgårdsdelegationens ordförande, riksdagsledamot Hanna Kosonen.

Enligt delegationen kan man genom att utveckla produktifieringen och marknadsföringen i enlighet med rekommendationerna i rapporten och de nationella riktlinjerna för turism se till att Finland med tiden intar plats som ett betydande land inom europeisk skärgårds- och insjöturism. Skärgårds-, kust- och insjöturismen är överallt i världen, också i Europa, ett av de områden inom turismen som har störst attraktionsvärde.

Det har redan gjorts regionala satsningar på skärgårdsturismen i Finland. Projektet Den maritima skärgården, som leds av Visit Finland, utsågs 2015 till ett av tillväxtprogrammen för finländsk turism.

Skärgårdsdelegationen och jord- och skogsbruksministeriet har 2016–2017 finansierat och utfört en omfattande utredning om skärgårds-, kust- och insjöturismens utveckling i Finland. Projektets syfte var att skapa en helhetsbild av utbudet, aktörerna, marknadsföringen, efterfrågan och utvecklingsmöjligheterna samt att framföra förslag till hur verksamheten kan utvecklas. De avsnitt i rapporten som rör landskapen har utarbetats i samarbete med landskapen. Föregående utredning av motsvarande slag utfördes 2005.

Den rapport om skärgårds- och insjöturism som skärgårdsdelegationen låtit utföra offentliggjordes i riksdagen den 17 mars. Projektkonsulter var Onvisio Consulting och Caprice Consulting Oy.

Ytterligare information:
Jorma Leppänen, skärgårdsdelegationens generalsekreterare, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 0400 744 900, jorma.leppanen(at)mmm.fi
Hannu Komu, konsult, Onvisio, tfn 0400 615 756, hannu.komu(at)onvisio.fi

Landsbygd Natur och klimat Naturresurser Vatten