Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Saaristoasiain neuvottelukunta: Vesistömatkailua on markkinoitava entistä laajemmalla yhteistyöllä myös Järvi-Suomessa

Maa- ja metsätalousministeriö
17.3.2017 11.43
Tiedote

Saaristoasiain neuvottelukunta katsoo, että myös Järvi-Suomen vesistömatkailun kehittämishankkeelle olisi potentiaalia ja sen mahdollisuudet tulisi selvittää. Hyvänä esimerkkinä toimii koko rannikon ja merellisen saariston kattava, Visit Finlandin johtama matkailuyhteistyöhanke, joka otettiin käyttöön vuonna 2015.

– Saaristo- ja vesistömatkailussa on tapahtunut paljon myönteistä kehitystä. Matkailulle hiljattain avatut linnakesaaret sekä vesistöiset kansallispuistot ja retkeilyalueet esimerkiksi retkiluisteluratoineen ovat saaneet suuren suosion.  Myös Järvi-Suomessa maakunnat, kaupungit ja kunnat ovat pitäneet vesistöisyyttä esillä alueidensa vahvuutena matkailumarkkinoinnissa, toteaa saaristoasianneuvottelukunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Kosonen.

Neuvottelukunnan mukaan tuotteistamista ja markkinointia kehittämällä raportin suositusten ja valtakunnallisten matkailun linjausten mukaisesti Suomella on edellytykset ottaa paikkansa aikaa myöten Euroopan saaristo- ja vesistömatkailun suurena maana. Saaristo-, rannikko- ja muu vesistömatkailu on kaikkialla maailmassa, myös Euroopassa, matkailun vetovoimaisimpia osia.

Saaristomatkailuun on panostettu Suomessa jo alueellisesti. Merellisen saariston kattava Visit Finlandin johtama Merellinen saaristo-hanke otettiin vuonna 2015 yhdeksi Suomen matkailun kasvuohjelmaksi.

Saaristoasiain neuvottelukunta ja maa- ja metsätalousministeriö toteuttivat ja rahoittivat 2016–2017 Suomen saaristo-, rannikko- ja vesistömatkailun kehittämistä koskevan laajan selvityshankkeen. Hankkeen tarkoituksena oli luoda kokonaiskuva Suomen saaristo-, rannikko- ja vesistömatkailun tarjonnasta, toimijoista, markkinoinnista ja kysynnästä, kehittämismahdollisuuksista ja tehdä näitä asioita koskevia kehittämisehdotuksia. Raportin sisältämät maakunnalliset osuudet laadittiin yhteistyössä maakuntien kanssa. Edellinen vastaavanlainen selvitys tehtiin vuonna 2005.

Saaristoasiain neuvottelukunnan teettämä saaristo- ja vesistömatkailuraportti julkistettiin 17.3. eduskunnassa. Hankkeen konsultteina toimivat Onvisio Consulting ja Caprice Consulting Oy.

Lisätietoja:
Saaristoasiain neuvottelukunnan pääsihteeri, Jorma Leppänen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0400 744 900, jorma.leppanen(at)mmm.fi
Konsultti Hannu Komu, Onvisio, puh. 0400 615 756, hannu.komu(at)onvisio.fi

Luonnonvarat Luonto ja ilmasto Maaseutu Vesi