Läromaterial

Det är få av oss som känner till matens väg från jord till bord eller hur vardagen ser ut på en gård i dag: hur framställer man havreflingor, hur det är att driva ett ysteri eller vad som är viktigt när man sköter kor för att få kvalitetsmjölk.

I samband med jord- och skogsbruksministeriets kampanj Bra mat växer nära har vi tagit fram tre korta undervisningsfilmer som kan användas som underlag för diskussion om matens ursprung till exempel på lektionerna i huslig ekonomi i högstadiet.

Fråga mera:
Kirsi Valta-Makkonen, Kaiku Helsinki, tfn 050 589 7381, kirsi.valta-makkonen(at)kaikuhelsinki.fi
kommunikationexpert Anna Salminen, jord- och skogsbruksministeriet, tfn 050 358 8793 anna.salminen(at)mmm.fi

Bra mat växer nära – bloggskrivningstävling för elever

Vad betyder finländsk mat för dig? Skriv en fritt formulerad bloggtext om finländsk mat. Ämnet har inte specificerats närmare, utan det är fritt fram att använda sin fantasi och kreativitet. Stilen är fri! Man kan delta i tävlingen fram till 30.4.2019.

Bloggskrivningstävling kring temat Bra mat växer nära:

Vad betyder finländsk mat för dig?
Tävlingsanvisningar:

  • Skriv en fritt formulerad bloggtext om finländsk mat. Ämnet har inte specificerats närmare, utan det är fritt fram att använda sin fantasi och kreativitet. Stilen är fri! Materialet innehåller idéer som gör det lättare att komma igång samt länkar till källor som innehåller mer information.
  • Bloggskriftens längd: 1-1,5 sidor.
  • Lägg till dina kontaktuppgifter i slutet av bloggskriften: namn, skola, ort och telefonnummer. Deltagare under 18 år ska också uppge kontaktuppgifterna till vårdnadshavaren (e-post och telefonnummer).
  • Skicka in din bloggskrift senast den 30 april per e-post till adressen: ruokakampanja(at)kaikuhelsinki.fi.
  • Vi kontaktar de skribenter som presterat bäst!
  • Vänligen observera att texterna kanske editeras innan de publiceras. Texterna kan också användas förutom på webbplatsen även på Bra mat växer nära -kampanjens Facebook-, Twitter- och Instagramkonton.

Är det svårt att hitta på ett ämne att skriva om? Här får du några hjälpfrågor så att du kommer igång!

Den finländska maten är ansvarsfullt producerad. Vad betyder ansvarsfullt producerad mat för dig? Uppskattar du att vi i Finland tar väl hand om våra produktionsdjur? Eller att matbranschen här i Finland sysselsätter över 300 000  människor på olika orter? Skulle du kanske själv vara intresserad av att arbeta i matbranschen?

Annat läromaterial

SLC har get ut nytt skolmaterial, dels en ny broschyr Inhemsk mat från jord till bord (länk till pdf). Allt material i broschyren finns också samlat elektroniskt på webbsidan och den kommer kompletteras med nytt material vart efter. Materialet har tagits fram i samarbete med UngMartha och därför finns det även en del trevliga recept i materialet.

SLC har också olika videon:

Ruokatietos affischer om Matens väg hittar du på SLC:s webbplats, där har samlats också allt annat skolmaterial av SLC.