Oppimateriaalit

Blogikirjoituskirjoituskilpailu suomalaisesta ruuasta

Kutsumme yläkouluikäiset oppilaat osallistumaan maa- ja metsätalousministeriön Läheltä parempaa -ruokakampanjan blogikirjoituskilpailuun ja pohtimaan, mitä suomalainen ruoka merkitsee kirjoittajalle. Aihetta ei ole rajattu sen tarkemmin, saa käyttää mielikuvitusta ja luovuutta. Tyyli vapaa! Kilpailuun voi osallistua 30.4.2019 asti. Palkinnoksi jaossa on 3 kappaletta 100 euron arvoisia ravintolalahjakortteja vapaavalintaiseen ravintolaan, ja parhaimmat blogitekstit julkaistaan maa- ja metsätalousministeriön Läheltä parempaa -kampanjan verkkosivuilla.

Kilpailun ohjeet:

  • Kirjoita vapaamuotoinen blogiteksti suomalaisesta ruoasta. Aihetta ei ole rajattu sen tarkemmin, saa käyttää mielikuvitusta ja luovuutta. Tyyli vapaa!
  • Kirjoituksen pituus: 1-1,5 liuskaa.
  • Lisää kirjoituksen loppuun yhteystietosi: nimi, koulu, paikkakunta ja puhelinnumero. Alle 18-vuotiaiden tulee lisätä myös huoltajan yhteystiedot (sähköposti ja puhelinnumero).
  • Lähetä kirjoituksesi 30. huhtikuuta mennessä sähköpostitse osoitteeseen: ruokakampanja(at)kaikuhelsinki.fi.

Otamme parhaisiin kirjoittajiin yhteyttä. Huomaathan, että tekstejä mahdollisesti editoidaan ennen niiden julkaisua. Tekstejä voidaan myös hyödyntää verkkosivujen lisäksi Läheltä parempaa -kampanjan some-tileillä: Facebookissa, Twitterissä sekä Instagramissa.

Blogikirjoituskilpailu: ohjeet oppilaille

Lisätietoa oppimateriaaleista ja kirjoituskilpailusta:

vanhempi viestintäkonsultti Kirsi Valta-Makkonen, Kaiku Helsinki, p. 050 589 7381, kirsi.valta-makkonen(at)kaikuhelsinki.fi
viestintäasiantuntija Anna Salminen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 050 358 8793 anna.salminen(at)mmm.fi

Ruuan reitti tutuksi uusilta videoilta

Harva meistä tietää, mikä on ruoan reitti pellolta pöytään tai millaista on maatilan arki nykypäivänä: miten kaurahiutaleita valmistetaan, millaista on pyörittää juustolaa tai mitkä asiat ovat tärkeitä lehmien hoidossa, jotta turvataan laadukas maidontuotanto.

Osana maa- ja metsätalousministeriön Läheltä parempaa -ruokakampanjaa olemme koostaneet kolme lyhyttä opetusvideota, joita voi käyttää esimerkiksi yläkoulun tai lukion kotitaloustunneilla johdattamassa keskusteluun ruoan alkuperästä.

Videot on julkaistu myös ruotsiksi tekstitettyinä:

Muita oppimateriaaleja:

Ruokatieto ry:n sivuilta löydät laadukasta, ruoka-aiheista oppimateriaalia perusopetuksen ala- ja yläluokille ja toisen asteen opiskelijoille, muun muassa tietoa maidon, vihannesten, kalan, lihan ja viljan reitistä pellolta pöytään.

Syyskuussa 2018 avattu, EU:n koulujakelujärjestelmän tueksi toteutettu Ruokatutka.fi tarjoaa vuorovaikutteisia oppimateriaaleja päiväkoti-ikäisille, ala- ja ylä-koululaisille sekä toisen asteen oppilaitosten käyttöön, aiheena ruoka ja ravitsemus ja ruuan alkuperä. Materiaaleja tuotetaan suomeksi, ruotsiksi ja saameksi.

Hävikkiviikon sivuilta löytyy tietoa ruokahävikistä ja sen välttämisestä sekä videoita ja kuvamateriaalia ruokahävikkimateriaalista.

Saa syödä! -sivustolta löytyy tietoa yhdeksäsluokkalaisille tarkoitetusta Hävikkibattlesta ja kestävän kehityksen teemaan linkittyvää ruokahävikkiaiheista oppimateriaalia, videoita ja tehtäviä ala- ja yläkoulujen oppilaille.

Valtion ravitsemusneuvottelukunta on tuottanut ravitsemussuositukset eri kohderyhmille. Materiaaleissa on paljon tie tietoa ruoasta ja ravitsemuksen merkityksestä.

Mitä lähellä tuotettu ruoka merkitsee? Tammikuussa 2018 kuvatuilla videoilla Stadin ammattiopiston oppilaat ja ruoka-alan päättäjät ja asiantuntijat pohtivat, mikä merkitys ruoan alkuperällä on.