Var växer din mat?
Matens ursprung berättar om produktionsförhållandena och vilka effekter produktionssätten har för till exempel miljön, djurens välbefinnande och vilka ämnen som hamnar i kroppen med födan. Är produktionsförhållandena och matens väg från jord till bord ansvarsfulla och hållbara?
Jord- och skogsbruksministeriets tvååriga kampanj för att främja värdesättandet av mat och syftet var att öka finländarnas medvetenhet om vad matens ursprung betyder: hur producerar vi mat i Finland och vad får vi när vi väljer närproducerat. Kampanjen följde matproduktionen på nio gårdar i olika delar av landet och sökte svar på varför vår mat sägs vara världens renaste, ansvarsfullt producerad och spårbar.
Kampanjens gårdar
Med i kampanjen var
- Aittomäen maitotila, Kiuruvesi
Visste du att innan mjölken når mejeriet måste den uppfylla stränga kvalitetskrav när det gäller mjölkens cell- och bakteriehalt. Produktion av mjölk av hög kvalitet kräver att gårdarna är noggranna och tar väl hand om djurens välbefinnande, de anställdas arbetshälsa och renheten på gårdarna. Videoklippet visar hur man producerar mjölk av hög kvalitet på gården Aittomäen maitotila. - Herrakunnan Lammas, Salo
Gården Herrakunnan Lammas producerar lammkött. Här betar djuren på naturängar och på gården föder man upp de gamla finska fårraserna finsk lantras och kajanalandsfår. Läs mer om gården - Kanakumppanit, Alastaro
Gården Kanakumppanit föder upp värphöns och producerar 40 000 ägg dagligen. -
Kankarin Tila, SomeroGården Kankarin tila föder upp slaktsvin och säljer årligen ca 3000 svin. I Finland toppar svinkött konsumtionsstatistiken.
-
Krannin tila, Nurmijärvi
-
Gården Krannin tila i Nurmijärvi producerar lokal mat, den havre som odlas på gården mals på plats i en havrekvarn som öppnades 2018. De finska förhållandena lämpar sig väl för odling av havre och Finland är ett av de ledande länderna inom havreexport.
Videoklippet visar havrens långa väg från jord till bord. - Kuonan Tila
Läs mer om gården. - Moon Milk
I ladugården på mjölkgården som ägs av två företagarfamiljer idisslar ungefär 120 mjölkkor. - Oy Gulin Ab, Närpes
https://www.epressi.com/tiedotteet/ymparisto-ja-luonto/inhemska-tomater-tal-att-jamforas-aven-pa-vintern-vaxthusodling-ar-pa-manga-satt-mer-ekologiskt-i-finland-an-i-soder.htmlLäs mer om gården. - Rantalan tila
Salmonella- och antibiotikafritt kyckling som matas med inhemsk spanmål och är lätt spårbar även för konsumenter. Läs mer om gården
I kampanjen som pågick 2017 - 2019 deltog också Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK och Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund SLC.
Bra mat växer nära eftersom
Vår matproduktion är ansvarsfull. Vi har rika vattentillgångar. Vi fäster särskild vikt vid djurens välbefinnande och använder antibiotika ansvarsfullt. Vi klipper inte av näbbar på kycklingar och långa knorrar är ett tecken på att våra svin mår bra. Livsmedelssektorn ger också sysselsättning åt många: 340 000 personer i olika delar av landet arbetar i branschen.
Den finländska maten är enkel att spåra. Finskproducerad mat, såväl mjölk, spannmål som grönsaker kan spåras tillbaka till produktionsgården. På grund av att maten går att spåra är den trygg. En transparent produktionskedja garanterar att vi kan lita på produktens ursprung och kvalitet. Vi vet hur maten är producerad och förädlad.
Den finländska maten är ren. Vi har ren jordmån och luft samt rena vattentillgångar. Livsmedelskedjans hygien är av världsklass. Vi har undantagsvis få djur- eller växtsjukdomar och en internationell jämförelse visar att vi använder mindre bekämpningsmedel, och även resthalterna är mindre. Våra livsmedel är fria från salmonella och antibiotika.
Mer information
Anna-Leena Miettinen, jordbruksråd
jord- och skogsbruksministeriet, livsmedelsavdelningen, marknadsenheten Telefon:0295162409 E-postadress: fornamn.efternamn@gov.fi
Anna Salminen, konsultativ tjänsteman
jord- och skogsbruksministeriet, naturresursavdelningen, enheten för naturresurs- och vattenhushällning Telefon:0295162002 E-postadress: fornamn.efternamn@gov.fi