Hyppää sisältöön
Media

Suomalaiset ruokakasvatuksen tekijät tuovat ruokailoa Herkkujen Suomeen

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 18.8.2016 14.50
Uutinen

Maa- ja metsätalousministeriön toiminnallinen Ruokailo-osasto tutustuttaa lapset ja aikuiset hauskoihin ruokakasvatusmenetelmiin, kouluruokailun ja kotitalousopetuksen edistämiseen, ravitsemussuosituksiin ja ruokahävikkiin. Herkkujen Suomi -tapahtuma toimii kansallisena ruokakasvatuksen ajankohtaisareenana Helsingin Rautatientorilla 18.–20.8.2016. Tapahtumassa on esillä myös lähiruoka- ja luomuohjelmat. Ohjelmalavan grillausesitysten lomassa keskustellaan ajankohtaisista ruokateemoista.

Tervetuloa Ruokailo-, lähiruoka- ja luomuosastoille torstaina 18.8. klo 16–20, perjantaina 19.8. klo 11–22 ja lauantaina 20.8. klo 10–18! Ruoka- ja ruokakasvatuskeskusteluja käydään jokaisena tapahtumapäivänä – tervetuloa kuulolle ja keskustelemaan! 

Ruokakasvatus vankentaa ruokatajua

– Monimutkaisessa maailmassamme ruokavalinnat eivät aina ole helppoja tai itsestään selviä. Siksi ruokakasvatuksen tehtävä on vahvistaa lasten omaa osaamista ja osallisuutta. Tulevaisuuden aikuisilla on vankka ruokataju, jonka avulla he kykenevät ottamaan haltuun jokapäiväisten ruokavalintojen moninaisuuden, sanoo ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä Helsingin yliopistosta.

– Kotitalousopetuksessa ollaan uuden äärellä, kun tänä syksynä alkaa kotitalousopetus alakouluissa useilla paikkakunnilla. Alakoulun kotitalouden opetuksen pohjana ovat valtakunnallinen kotitalouden opetussuunnitelman tavoitteet ja sisällöt, kuntien tekemät omat linjaukset sekä koulujen päätökset opetuksen yksityiskohdista. Kotitalouden opiskelussa alakoulussa otetaan huomioon ikäkauteen sopiva kotitaloudellinen osaaminen, ajattelun kehittyminen sekä kestävään tulevaisuuteen tähtäävä toiminta. Kotitalouden tavoitteena on itsestä huolehtiminen, vastuullisuus sekä arjen taidot, painottaa kotitalousopettaja, puheenjohtaja Anneli Rantamäki, Kotitalousopettajien liitto ry.

– Kouluruokailu on hyvinvointia koulun arjessa, jaksamista, oppimista ja makuelämyksiä sekä keholle ja kasvulle välttämätöntä ravintoa, avaa pääsihteeri Arja Lyytikäinen, Valtion ravitsemusneuvottelukunta.

– Ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävästä kouluruokailusta myönnettävän Kouluruokadiplomin® on saanut lähes 300 koulua. Koulujen kokemukset ovat olleet erittäin positiivisia: diplomi on työkalu, jonka avulla on kehitetty opetus- ja ruokapalveluhenkilöstön sekä oppilaiden välistä yhteistyöstä. Lisäksi se on auttanut parantamaan kouluruokailun arvostusta, edistänyt oppilaiden osallistamista kouluruokailuun sekä innostanut mm. ruokahävikki-kampanjoihin. Kouluruokadiplomin rinnalle lanseerattiin tammikuussa 2016 päiväkodeille suunnattu Makuaakkoset-diplomi®, jonka piirissä on jo lähes 100 päiväkotia, kertoo projektipäällikkö Virpi Kulomaa Ammattikeittiöosaajat ry:stä. 

– Lapsi oppii hyvät ja terveelliset ruokatottumukset omalla ainutlaatuisella tavallaan. Lapset ovat luonnostaan uteliaita ja kokeilunhaluisia. Ruokarohkeus kasvaa, kun ruokaa ja raaka-aineita tutkitaan, kokeillaan, ihmetellään ja aistitaan yhdessä. Erityisesti kasvisten, hedelmien ja marjojen syönnissä olisi suomalaisperheissä petrattavaa. Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntijat ovat kuluvana ja edellisenä vuonna johdattaneet leikki-ikäisiä tutustumaan kasviksiin Kasvisaarteen arvoitus -hankkeessa. Aistilähtöisiä Kasvisaarteen arvoitus -ruokakasvatustapahtumia on järjestetty päiväkodeissa miltei 300 ja niihin on osallistunut noin 10 000 lasta. Hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. Kannustava ja myönteinen ruokapuhe ja yhdessä puuhastelu luovat pohjan loppuelämän hyville ruokatottumuksille, kertoo Maa- ja kotitalousnaisten Keskuksen kehityspäällikkö Katja Pethman. 

Ruokailo-osasto on myös mukana tapahtuman mediakierroksilla sekä perjantain Lähiruokatreffit-ammattitapahtumassa. Pääkaupunkiseudun peruskouluista vierailee koululaisryhmiä Ruokailo-osastolla perjantaina 19.8. klo 11–16.

Ruokailo-osastolla on mukana leikki-ikäisten Kasvisaarteen arvoitus (Maa - ja kotitalousnaisten Keskus), alakoululaisten Ruokakoulu - Matskolan (Suomen 4H-liitto, Finlands Svenska 4H, MTK ry, SLC rf, Maito ja Terveys ry, Folkhälsan), Ruuan reitti -oppimateriaali (Ruokatieto Yhdistys ry yhteistyökumppaneineen), Missä leipä kasvaa (Leipätiedotus yhteistyökumppaneineen), julkisen sektorin ruokapalveluyksiköiden Kouluruokadiplomi ja Makuaakkoset-diplomi (Ammattikeittiöosaajat ry), kotitalousopetus (Kotitalousopettajien Liitto ry) sekä Svinnkampen (Hävikinkaatajat) ja Tack för Maten (Kiitos ruoasta) -hankkeet (Finlands Svenska Marthaförbund r.f.).

Twitter: #ruokakasvatus #ruokailo @herkkujensuomi
Facebook: www.facebook.fi/herkkujensuomi

Lisätietoja:
Petri Koskela, ylitarkastaja, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 382, petri.koskela(at)mmm.fi
Bettina Lindfors, ohjelma- ja viestintävastaava, Ruokakasvatus Suomessa, bettina.c.lindfors(at)gmail.com, p. 050 599 5244, @BettinaLindfors

Luomu Lähiruoka Ravitsemussuositukset Ruoka ja maatalous