Virusten esiintyminen ja säilyvyys elintarviketuotantoketjussa ja elintarviketeollisuuden prosesseissa

1.5.2018–30.4.2021
Hakija: Helsingin yliopisto
Vastuututkija: Leena Maunula
Kokonaisrahoitus: 197 000 €
Rahoitus 2018: 197 000 €

Kuluttajien, kaupan ja elinkeinon etu on, että tarjolla olevat elintarvikkeet ovat turvallisia. Euroopassa sianlihatuotteet ovat aiheuttaneet ihmisille hepatiitti E -virus (HEV) -tartuntoja ja lisäksi sikojen kanssa tekemisissä olevilla on todettu olevan lisääntynyt tartuntariski. Myös afrikkalainen sikaruttovirus eli ASFV voi levitä Suomeen sian- ja villisianlihatuotteiden välityksellä, ja sen säilyvyydestä elintarvikkeissa on puutteellisesti tietoa.

Hankkeessa haetaan lisää tietoa HEV:n esiintyvyydestä lähinnä Suomen tuotantoeläimissä, sianlihatuotteissa ja niiden raaka-aineissa, sekä sen leviämisestä tuotantoketjuissa. Virusten (HEV) tuhoutumista tarkastellaan sellaisenaan syötävien sianlihatuotteiden tuotantoprosesseihin kuuluvissa yleisimmissä kuumennuskäsittelyissä sekä käsittelyissä, joihin ei sisälly kuumennusta, kuten savustuksessa.