Hyppää sisältöön
Media

Ammattiopisto Lappian Louen tila on valittu Pelson alkuperäiskarjan uudeksi sijoituspaikaksi

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 13.12.2019 13.52
Tiedote

Maa- ja metsätalousministeriö järjesti huhtikuussa 2019 julkisen ennakkoilmoittautumismenettelyn, jolla kartoitettiin kiinnostuneita kasvattajia turvaamaan ja säilyttämään Pohjois-Pohjanmaalla Vaalan kunnassa sijaitsevan Pelson vankilatilan alkuperäisrotujen; pohjoissuomenkarjan eli lapinlehmän, suomenlampaan ja kainuunharmaslampaan geenipankkikarjoja. Pelson vankila aiotaan sulkea nykyiseltä paikaltaan Pelsonsuolta vuoden 2022 loppuun mennessä.

Ennakkoilmoittatumismenettely kohdistettiin Lapin, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueille. Kohdealueilta saatiin kaikkiaan 13 ilmoittautumista. Ilmoittautuneiden joukossa oli sekä julkisia että yksityisiä toimijoita. Maa- ja metsätalousministeriö on valinnut ilmoittautujien joukosta Ammattiopisto Lappian Louen tilan geenipankkikarjan uudeksi sijoituspaikaksi.

Ministeriön näkemyksen mukaan Ammattiopisto Lappia pystyy sitoutumaan pitkäjänteisesti geenipankkikarjan ylläpitoon ja hoitoon. Ministeriö myös katsoo, että ilmoittautuneista Louen tila ja sen toiminnan jatkuvuuden voidaan pitkällä tähtäyksellä katsoa parhaiten varmistavan sen, että geenipankkikarjan säilyminen voidaan toteuttaa. Myös taloudellinen viitekehys ja henkilöresurssit ovat varmalla pohjalla Louen tilalla. Tilalla on myös suunnitelma maidon jatkojalostamisesta. Ministeriön kokonaisharkinnan perusteella Louen tila täyttää siten parhaiten asetetut edellytykset Pelson nautojen ja lampaiden vastaanottamiselle.

- Alkuperäiskarjarotujemme vaaliminen on kansallisesti tärkeä tehtävä. Pelson lehmät ja lampaat saavat osaavan uuden kodin Louen tilalta Tervolassa. On luontevaa, että pohjoisten rotujen perimää ylläpidetään pohjoisessa, sanoo maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Karjan siirtämisen ajankohta selviää myöhemmin.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

Neuvotteleva virkamies Tuula Pehu, p. 0407246132

Ministerin erityisavustaja Teppo Säkkinen, p. 050 516 2868

Eläimet ja kasvit Maaseutu Ruoka ja maatalous