Hyppää sisältöön
Media

Anttila: Suomalainen luomukotieläintuotanto tarvitsee kotimaista valkuaisrehua

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 10.2.2009 11.14
Puhe -

”Kotimaisen luomuvalkuaisrehun tuotantoa on lisättävä. Se on ehdoton edellytys kotimaisen luomukotieläintuotannon jatkuvuudelle", totesi maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila tiistaina Sipoossa Pajuniemi Oy:n laajennuksen vihkimisen yhteydessä.

Luomukotieläintuotanto on kärsinyt valkuaisrehupulasta, sillä kotimaisen luomuvalkuaisrehun sato jäi viime kesänä huonoksi vaikeiden sääolosuhteiden takia. EU-säädökset edellyttävät, että luomutuotannossa käytettävä valkuaisrehu on kokonaan luonnonmukaisesti tuotettua. Tuontirehustakaan ei ole saatu helpotusta tilanteeseen.

"Tehdyt tuontiponnistukset ovat osoittaneet, että maailmalta on erittäin vaikea löytää suomalaisen salmonellavapaan tuotannon vaatimukset täyttävää luomuvalkuaisrehua. Ei ole myöskään luonnonmukaisen tuotannon ideologian mukaista, jos rehua on tuotava Brasiliasta asti", Anttila sanoi.

Anttilan mukaan luomuvalkuaisrehun tarjonnan parantuminen edellyttää tuottajien etujärjestöjen, rehuteollisuuden ja kaupan yhteistyötä. Luomulihan ja -maidon tuotannon kasvu voi jatkua Suomessa vain, jos kotimaisen luomuvalkuaisrehun viljely saadaan reippaaseen nousuun. Näin voidaan myös varmistaa, että luomutuotteiden kasvavaan kysyntään pystytään vastaamaan kotimaisilla luomutuotteilla.

Anttilan mukaan valkuaisrehuomavaraisuus on myös suuri haaste suomalaisille kasvinjalostukselle. Viljelyyn on saatava valkuaiskasvilajikkeita, jotka menestyvät Suomen olosuhteissa myös luonnonmukaisessa tuotannossa. Tämän lisäksi tarvitaan aktiivista ja määrätietoista yhteistoimintaa kasvinviljelyä ja kotieläintuotantoa harjoittavien luomutilojen välillä. Anttilan mukaan yksi hyvä vaihtoehto olisi lisätä valkuaisrehun sopimusviljelyä, joka mahdollistaa rehuntuotantoalan kasvun.

Ministeri Anttila aikoo avata keskustelun Euroopassa tuotetun valkuaisrehun, erityisesti luonnonmukaisen valkuaisrehun saatavuuteen liittyvistä ongelmista EU:n ministerineuvostossa. Erityisesti luomutuotannolta odotetaan paikallisuutta. Siksi on luotava kokonaan uusia keinoja valkuaisrehujen tuotannon edistämiseen. Ilmastonmuutoksen edetessä rehuntuotannon satovaihtelut lisääntyvät. Säädöksissä on tästä syystä oltava riittävästi joustoa, joka mahdollistaa luonnonmukaisen kotieläintuotannon jatkumisen poikkeustilanteissa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ministerin erityisavustaja Minna-Mari Kaila, p. (09) 1605 3302, 040 775 6060

Sirkka-Liisa Anttila