Hyppää sisältöön
Media

Biotalous tutuksi Metsämessuilla

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 5.11.2015 15.44
Tiedote

Maa- ja metsätalousministeriö esittelee yhdessä hallinnonalansa organisaatioiden kanssa biotaloutta Metsämessuilla Helsingissä 6.-8.11.

Messukeskuksessa on mahdollisuus seurata päivittäin lukuisia keskustelutilaisuuksia biotaloudesta ja siitä, miten sen avulla uudistetaan metsäalaa ja vähennetään riippuvuutta fossiilisista raaka-aineista. Lisäksi luvassa on tietoiskuja niin metsäalan uusista palveluista kuin haitallisista vieraslajeista.

– Haluamme kertoa messuilla ajankohtaisesta biotaloudesta niin tavallisille kuluttajille kuin alan yrittäjille tai sellaiseksi aikoville, ja avata biotaloutta monin haastatteluin ja esimerkein. Meillä on myös oiva mahdollisuus jakaa Eviran asiantuntijoiden kanssa tuoretta tietoa aasianrunkojäärästä ja afrikkalaisesta sikarutosta, sanoo viestintäjohtaja Pekka Väisänen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Metsämessut on ainutlaatuinen tilaisuus metsänomistajille sekä luonnossa liikkujille tavata metsäalan asiantuntijoita ja kysyä mistä vain metsiin liittyen.

Puhetta biotaloudesta

Metsämessujen päälavalla ja Biotalous-osastolla esiintyy lukuisia biotalouden asiantuntijoita ja päättäjiä. Perjantaina maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen vierailee messuilla ja vastaa koululaisten kysymyksiin biotaloudesta. Maa- ja metsätalousministeriön uusi osastopäällikkö Juha S. Niemelä arvioi, onko metsäbiotaloudesta Suomen talouden veturiksi.

Lauantaina kuullaan poliitikkojen näkemyksiä biotaloudesta, kun viestintäjohtaja Pekka Väisäsen haastatteluun tulevat kansanedustajat Johanna Karimäki ja Kai Mykkänen. Sunnuntaina puolestaan suunnistaja Mårten Boström, Metsälehden päätoimittaja Eliisa Kallioniemi ja Suomen Partiolaisten metsäkoordinaattori Jaakko Nippala kertovat, mihin kaikkeen metsistä on.

Uusi kalastuslaki, nelma ja biokaasuauto

Messuilla valotetaan myös vuodenvaihteessa voimaantulevaa uutta kalastuslakia ja messuvieraat voivat perehtyä kotimaiseen kalatalouteen sekä viljelykala nelmaan. Tarjolla on myös kalakuvittaja Sakke Yrjölän upeita kalapostikortteja.

Messuilla kerrotaan metsiin liittyvien tietojärjestelmien kehittämisestä. Metsäkeskus tarjoaa maistiaisia uusimmista metsätietotuotteista, kuten metsätuhojen ennakointimenetelmistä ja puun tarjonnan seuraamisesta, Metsään.fi-palvelua unohtamatta.

Tapahtuma johdattaa myös uusimman tutkimustiedon äärelle. Luonnonvarakeskus esittelee biokaasuautoa. Auto on tavallinen henkilöauto, mutta siihen voi tankata bensiinin lisäksi nurmesta mädättämällä tuotettua biokaasua. Metsähallitus on mukana painopisteenään metsätalous ja lisäksi esitellään muun muassa riistametsänhoitoa.

Ohjelman toteuttavat maa- ja metsätalousministeriö, Luonnonvarakeskus Luke, Maanmittauslaitos MML, Metsähallitus, Suomen metsäkeskus, Suomen riistakeskus, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira sekä yhteistyökumppanit. Samana viikonloppuna Messukeskuksessa voi tutustua muun muassa ELMA maaseutumessuihin.

Aika: 6.-8.11.2015 pe klo 9–18, la klo 10–18 ja su klo 10–17
Paikka: Messukeskus (Halli 6, Osasto 6b69), Messuaukio 1, Helsinki

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
viestintäjohtaja Pekka Väisänen, p. 029 516 2480
tiedottaja Virpi Komulainen, p. 029 516 2110