EU:n luomupäivää juhlittiin ministeriössä luomuaamiaisen ja puheenvuorojen merkeissä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 23.9.2025 14.26
Tyyppi:Uutinen

23. syyskuuta 2025 vietettiin EU:n luomupäivää, ja maa- ja metsätalousministeriö järjesti merkkipäivän kunniaksi luomuaamiaisen Helsingin kaupungintalolla. Kahvikuppien äärellä kuultiin puheenvuoroja luomutuotannon asemasta nyt ja tulevaisuudessa.

Neljättä kertaa järjestetyn luomuteemaisen aamiaistilaisuuden avasi maa- ja metsätalousministeriön elintarviketurvallisuusjohtaja, yksikön päällikkö Sebastian Hielm. Puheenvuoro tarjosi näkökulmia siihen, miten luomun asemaa ja brändiä saataisiin kohotettua. Kuluttajien tietoisuutta tulisi lisätä siitä, että luomutuotannolla on merkittävä rooli kestävän ruokajärjestelmän rakentamisessa ja huoltovarmuudessa. 

Myös Luomuliiton toiminnanjohtaja Susann Rännäri yhtyi Hielmin näkemyksiin.

- Uskon, että luomulla on jalansija tulevaisuuden ruokajärjestelmässä, Rännäri korosti ja luonnehti, että luomualalta on aina noussut tuoreita ideoita ja kekseliäitä menetelmiä kestävään ruuantuotantoon.

Luomuinstituutin johtaja Sari Iivonen jatkoi Hielmin pohdintaa eri keinoista luomutuotannon tukemiseen. Iivonen korosti Pohjoismaiden ja Baltian maiden yhteistyön merkitystä. Inspiroivana esimerkkinä hän kertoi, että Viron Võrumaan maakunnasta asti oli matkattu tutustumaan luomutuotantoon Etelä-Savoon, joka palkittiin viime vuonna parhaaksi EU:n luomualueeksi. Ei siis liene sattumaa, että tänä vuonna Võrumaan maakunta osallistuu samaiseen EU:n luomupalkintokilpailuun ja on päässyt finaalikolmikkoon asti.

Tilaisuuden puheenvuoroissa pohdittiin myös viherpesun vaaraa erityisesti uudistavan viljelyn kohdalla. Hielm kuvaili, että toisaalta tuottajan näkökulmasta uudistuva viljely voisi olla luomua helpompi viljelytapa. Toisaalta Iivonen luonnehti kaupan hyllyjä ruuantuotannon ”kipupisteeksi”, sillä uudistava viljely -termi on kuluttajan näkökulmasta vaikeasti ymmärrettävä.  

 - Mitä tahansa väitteitä ruuan ympäristöystävällisyydestä ei voi esittää, Iivonen totesi napakasti mutta iloitsi myös siitä, että nykylainsäädäntö valvoo tarkemmin elintarvikkeiden ympäristöväittämiä.

Uudistuvan viljelyn rooli luomun rinnalla herätti kysymyksiä, mutta joka tapauksessa luomun nähtiin olevan osa kestävää tulevaisuutta, johon myös MMM:n vastikään lausuntokierrokselle lähetetty Kestävä ja kannattava ruokastrategia tähtää.

- Ei ole mitään toista tuotantomuotoa, joka kilpailisi luomun kanssa, Hielm summasi.
 

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Annika Öhberg,  p. 0295 162 043, sähköposti: etunimi.sukunimi(at)gov.fi