Hyppää sisältöön
Media

EU:n nauta- ja lypsylehmäpalkkioiden vuoden 2022 ensimmäisen maksuerän yksikkötukitasot vahvistettiin

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 8.12.2022 13.53
Tiedote

Valtioneuvosto vahvisti tänään EU:n nauta- ja lypsylehmäpalkkioiden ensimmäisen maksuerän yksikkötukitasot. Ruokavirasto aloittaa tukien maksun 15.12. Toinen erä maksetaan kesäkuussa 2023.

EU:n suoria tukia maksetaan vuosittain yhteensä hieman yli 500 miljoonaa euroa, josta lehmien maidontuotantoon ja nautojen lihantuotantoon kohdennetaan noin 81 miljoonaa euroa. Tästä määrästä nyt ensimmäisessä erässä maksetaan noin 33 miljoonaa euroa. Maksu perustuu tilalla 1.4. - 15.9.2022 välisenä aikana palkkiokelpoisina olleiden nautojen ja lypsylehmien määrään. 

Aiempien vuosien mukainen maksuaikataulu oli vaarassa muuttua, koska tukijärjestelmiin kohdistui EU:n vaatimuksesta merkittäviä muutoksia. Näiden muutosten ja aiempaa lyhyemmän laskentajakson takia eläinkohtaiset yksikkötuet ovat tässä ensimmäisessä erässä aiempia vuosia alhaisemmat. Aiempina vuosina joulukuussa on maksettu noin 70 prosenttia koko vuoden tukisummasta, nyt tämä osuus on noin 40 prosenttia. Loppuosa tukisummasta maksetaan kesäkuun erässä.

”Kiperään ongelmaan löytynyt ratkaisu mahdollistaa maksut jo tämän vuoden puolella. Maksettava erä on totuttua pienempi, mutta tärkeää on, että saadaan ensimmäiset tukirahat liikkeelle jo joulukuussa. Uskon, että tämä helpottaa nautatilojen taloudellista tilannetta”, toteaa maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen.

Palkkioita maksetaan tukialueittain seuraavat euromäärät eläintä kohden:

Lypsylehmät: 
manner-Ahvenanmaa 480 euroa
tukialueen AB ulkosaaristo 635 euroa
muu tukialue AB 414 euroa

Emolehmät ja emolehmähiehot:
tukialueen AB ulkosaaristo 373 euroa
manner-Ahvenanmaa 219 euroa
muu tukialue AB 219 euroa
tukialue C 74 euroa

Sonnit ja härät:
tukialueen AB ulkosaaristo euroa 1100 euroa         
manner-Ahvenanmaa euroa 348 euroa
muu tukialue AB euroa 325 euroa    
tukialue C euroa 102 euroa
saaristohiehot 370 euroa

Kaikkia ensimmäiseen maksuerään tarkennettuja yksikkötasoja tarkennetaan vielä uudelleen ennen toisen maksuerän maksamista ensi vuoden kesäkuussa. Silloin myös teurashiehojen palkkio sekä lammas- ja vuohipalkkiot maksetaan kokonaisuudessaan yhdessä erässä.

Ruokaviraston tiedote maksuaikataulusta

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Ministerin erityisavustaja Pertti Hakanen p. 0295 162 322
Neuvotteleva virkamies Juha Palonen, p. 0295 162 356
 

Antti Kurvinen EU ja kansainväliset asiat Eläimet ja kasvit Ruoka ja maatalous