Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Evira: Metsään kuolleella hirvellä TSE

Maa- ja metsätalousministeriö
8.3.2018 12.59
Tiedote
Kuva: Juha Mälkönen

Suomessa on ensimmäistä kertaa todettu hirvieläinten TSE-tautia (transmissible spongiform encephalopathy). Tauti löytyi 15-vuotiaasta, itsestään kuolleesta hirvestä Kuhmossa. Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa tehtyjen tutkimusten tulokset on varmistettu EU-vertailulaboratoriossa. TSE-tautia voi esiintyä hirvieläimissä, ja se johtaa aina eläimen kuolemaan. Taudin ei tiedetä tarttuneen ihmiseen.

Aiemmin hirvieläinten TSE-tautia on todettu Euroopassa ainoastaan Norjassa. Vuoden 2018 alusta taudin esiintymistä on seurattu tehostetusti Suomessa ja viiden muun EU-maan alueella.

Suomessa taudin esiintymistä on tutkittu jo vuodesta 2003 alkaen. Tähän mennessä tutkituista noin 2 500 näytteestä tautia ei ole aiemmin todettu. Nyt taudin seurantaa tehostetaan Kuhmon ja Kainuun alueella.  Metsästäjille annetaan tarvittaessa lisäohjeita ennen seuraavan metsästyskauden alkua.

Hirvieläinten TSE-taudin ei tiedetä tarttuneen ihmiseen. Hirvieläinten lihaa voi syödä turvallisesti eikä lihan myyntiä tai vientiä rajoiteta. Varotoimenpiteenä elävien hirvieläinten, kuten porojen, vienti muihin maihin pysäytetään toistaiseksi.

TSE on hirvieläinten hitaasti etenevä, aina kuolemaan johtava sairaus. Hirvieläinten TSE kuuluu prionitauteihin ja se on sukua naudan BSE-taudille (bovine spongiform encephalopathy) ja muille TSE-taudeille (tarttuva spongiforminen enkefalopatia). Sitä esiintyy yleisesti Pohjois-Amerikassa. Kuhmosta löydetyn hirven tauti ei ole pohjoisamerikkalaista, tarttuvaa CWD (chronic wasting disease) muotoa, vaan Norjassa todetun kaltaista, satunnaisesti yksittäisistä hirvieläimistä löytyvää taudin muotoa.

Päivitys 27.5.2020: EU:n vertailulaboratoriosta saatujen ohjeiden mukaan taudin nimi on muutettu TSE-taudiksi.
 
Lue lisää Ruokaviraston sivuilta:
Hirvieläinten näivetystauti (CWD)

Lisätietoja:
Johtaja Leena Räsänen, p. 050 388 6518 (elintarviketurvallisuus)
Yksikönjohtaja Terhi Laaksonen, p. 040 159 5812 (eläintautien valvonta)
Erikoistutkija Sirkka-Liisa Korpenfelt, p. 050 351 0308 (laboratoriotutkimukset)
Tutkimusprofessori Antti Oksanen, p. 044 5616491 (villieläintaudit)
Neuvotteleva virkamies Kajsa Hakulin, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162361 (kansallinen ja EU-lainsäädäntö)

Eläimet ja kasvit Riista