Hyppää sisältöön
Media

Kestävän ruokajärjestelmän pilottimallin kehittäjä on valittu

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 15.6.2017 12.34
Tiedote

Maa- ja metsätalousministeriö on valinnut elintarvikealan liiketoiminnan ja markkinoinnin kehittämiseen erikoistuneen Inverine Market Intelligence Oy:n toteuttamaan kestävän alueellisen ruokajärjestelmän mallin pilottihanketta. Useiden tarjokkaiden joukosta valitun hankkeen toteutusalue on Ahvenanmaa ja kesto puolitoista vuotta. Tavoitteena on luoda ja pilotoida innovatiivinen ruokajärjestelmän malli, jossa mahdollisimman paljon käytetyistä tuotantopanoksista tulee alueelta, jolla ruoka tuotetaan ja kulutetaan.

Pilotoitavassa ruokajärjestelmän mallissa ravinteet kierrätetään takaisin peltoon kasvien tarpeisiin ja erilaiset energiantuotantomahdollisuudet käytetään hyväksi. Alueellinen kestävä ruokajärjestelmä perustuu paikallisen ruuan kulutukseen ja arvostukseen sekä paikallisen ruokakulttuurin kehittämiseen.

˗ Inverinen hanke-ehdotus toteuttaa ministeriön mielestä parhaiten hankkeen tavoitteita, eli edistää alueellista kestävää ja kannattavaa ruuantuotantoa paikallisia resursseja hyödyntäen, toteaa kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.

Ministeriö haki keväällä hanketoteuttajaa avoimella haulla, johon tuli 14 hakemusta. Hanke kestää vuoden 2018 loppuun ja sen kokonaisrahoitus on 150 000 euroa.

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran, maa- ja metsätalousministeriön, ympäristöministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, elinkeinoelämän ja eri sidosryhmien yhteistyönä syksyllä 2016 valmistui Kierrolla kärkeen, Suomen tiekartta kiertotalouteen 2016–2025. Tiekartan yhtenä painopistealueena on kestävä ruokajärjestelmä ja Alueellinen kestävä ruokajärjestelmä -hanke on painopistealueen avainhanke.

˗ Avainhankkeen tavoitteena on luoda malli, jota sovelletaan esimerkkialueella käytäntöön ja pystytään monistamaan käytettäväksi myös muilla alueilla. Tämä luo uusia mahdollisuuksia suomalaisen ruokajärjestelmän kehittämiseen, sanoo Husu-Kallio.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
neuvotteleva virkamies Marja-Liisa Tapio-Biström, p. 0295 16 2400
neuvotteleva virkamies Birgitta Vainio-Mattila, p. 0295 16 2346
etunimi.sukunimi(at)mmm.fi