Hyppää sisältöön
Media

Komission delegoitu asetus (EU) 2024/1141, joka muuttaa asetusta (EY) N:o 853/2004

Kohderyhmä: Elintarvikealan toimijat ja valvojat 

Keskeinen sisältö: 
Komission delegoidulla asetuksella (EU) 2024/1141 muutetaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 853/2004 liitteitä II ja III. Liitettä II muutetaan tunnistusmerkin osalta. Tunnistusmerkissä käytetään jatkossa Euroopan unionin lyhennettä Euroopan yhteisön lyhenteen sijaan. Siirtymäaikaa on 31.12.2028 saakka. Siirtymäaikana valmistetut ja Euroopan yhteisön lyhenteen sisältävällä merkillä merkityt tuotteet saavat olla markkinoilla siirtymäajan jälkeenkin. 

Liitettä III muutetaan lihan, kalastustuotteiden, maidon ja maitotuotteiden sekä munien osalta. Lihan osalta mm. mahdollistetaan osittaiset liikkuvat teurastamot. Teurastuksen aloittamista alkuperätilalla helpotetaan.  Poistetaan aiempi käytön ehto siitä, että eläimen kuljetus voisi aiheuttaa vaaraa eläimelle tai sen käsittelijälle. Lavennetaan mahdollisuus myös lampaisiin ja vuohiin, joita saa teurastaa alkuperätilalla enintään yhdeksän kerrallaan. Naudanlihan kuivakypsytykselle (ns. dry-ageing) asetetaan vaatimuksia, joista voi tietyin ehdoin poiketa. Siirtymäaikaa annetaan 9.11.2024 saakka. Lihan kuljetuslämpötilavaatimuksia joustavoitetaan. Tilalla tapettua tarhattua riistaa voi toimittaa loppuun teurastukseen ja post mortem -lihantarkastukseen myös riistan käsittelylaitokseen. Kalastustuotteita saa säilyttää viipaloinnin tai leikkaamisen helpottamiseksi enintään 96 tuntia poikkeavassa lämpötilassa, mutta poikkeusta ei sovelleta varastointiin tai kuljetukseen. 

Maitoa ja maitotuotteiden osalta lisätään joustavuutta alkalisen fosfataasin (AFOS) määrityksiin. Silloin, kun AFOS-koe ei sovellu onnistuneen pastöroinnin todentamiseen, toimija voi käyttää todennuksessa HACCP-perusteisia menettelyjä. AFOS-koe ei esimerkiksi sovellu käytettäväksi pienten märehtijöiden maidon onnistuneen pastöroinnin todentamiseen. AFOS-koe ei myöskään sovellu lehmänmaidon onnistuneen pastöroinnin todentamiseen, jos maito separoidaan ennen lämpökäsittelyä. 

Munien osalta mahdollistetaan toivottujen aromien lisääminen muniin.

Säädöksen nimi: Komission delegoitu asetus (EU) 2024/1141 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 853/2004 liitteiden II ja III muuttamisesta siltä osin kuin on kyse tiettyä lihaa, kalastustuotteita, meijerituotteita ja munia koskevista erityisistä hygieniavaatimuksista

Säädöksen numero: (EU) 2024/1141

Säädöksen julkaisupäivä: 19.4.2024

Säädöksen soveltamispäivä: 9.5.2024 alkaen. Siirtymäaikaa on tunnistusmerkin osalta 31.12.2028 saakka ja naudanlihan kuivakypsytystä koskevien vaatimusten osalta 9.11.2024 saakka.

Säädös suomeksi
Säädös ruotsiksi