Hyppää sisältöön
Media

Koulujen maitotuotetuen ohelle tulee EU:n hedelmä- ja vihannestuki

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 21.6.2017 13.28
Tiedote

Koululaisten ja päiväkotilasten maitotuotteiden sekä hedelmien ja vihannesten kulutusta tuetaan EU:n varoista elokuun alusta alkaen. Maidon tukijärjestelmä jatkuu hieman aiemmasta muutettuna ja hedelmien ja vihannesten tuki on Suomessa kokonaan uusi tukimuoto.

Tuki nestemäisille rasvattomille ja D-vitaminoiduille maitotuotteille on 13 senttiä litralta ja vastaavien luonnonmukaisesti tuotettujen tuotteiden tuki 31 senttiä litralta. Lasta kohden tukea voidaan maksaa 2,5 desilitralta päivässä koko kouluvuoden ajan.

Hedelmä- ja vihannestukea maksetaan herneen, kurkun, lantun, porkkanan, tomaatin, herukoiden, mansikan, mustikan, puolukan ja omenan kulutuksesta. Tukea myönnetään 65 prosentille tuotteiden arvonlisäverottomasta hankintahinnasta, luonnonmukaisesti tuotetuille tuotteiden tuki on kuitenkin 75 prosenttia hinnasta. Lasta kohden tukea voidaan maksaa 150 grammalle päivässä. Hedelmä- ja vihannestukea voidaan maksaa elokuun alun ja syyskuun lopun välisenä aikana kymmeneltä päivältä. Tukeen oikeutettuja ovat perusasteen oppilaitosten oppilaat.

Tuettavien tuotteiden valinnassa on otettu huomioon Valtion ravitsemusneuvottelukunnan viime vuonna julkaisemat kouluruokailusuositukset sekä mahdollisuus valita kotimainen vaihtoehto.

Luomutuki kannustaa kestäviin valintoihin

Luomutuotteiden korkeammalla tuella kannustetaan kestävien ympäristö- ja energiaratkaisujen edistämisestä julkisissa hankinnoissa annetun valtioneuvoston periaatepäätöksen mukaisen 20 prosentin luomuosuuden saavuttamista julkisissa keittiöissä vuonna 2020.

Koulujakelujärjestelmä on kokonaan EU:n rahoittama tukimuoto, maitotuotteiden kulutusta voidaan Suomessa tukea noin 3,8 miljoonalla ja hedelmiä ja vihanneksia 1,6 miljoonalla. Osa tuesta on käytettävä liitännäistoimenpiteisiin, joilla voidaan esimerkiksi tukea koululaisten ruokakasvatusta, kertoa terveellisestä ruokavaliosta, ruoantuotannosta ja maataloudesta.

Koulujakelujärjestelmän mukaista tukea voivat hakea kunnat, koulut tai päiväkodit suoraan tai ne voivat valtuuttaa tuotteiden toimittajat hakemaan tukea puolestaan, jolloin tuotteiden hintaa alennetaan tukea vastaavalla osuudella. Liitännäistoimenpiteet toteutetaan hankintana, josta avataan haku erikseen. Koulujakelutuen toimeenpanosta vastaa Maaseutuvirasto.

Tukijärjestelmän käyttöönotosta ja yleisistä linjoista säädetään viime viikolla vahvistetussa markkinajärjestelylain muutoksessa. Tänään valtioneuvosto sääti asetuksella mm. tuettavista tuotteista ja tukitasoista syyslukukautta koskien. Tukitasoja ja tukikelpoisia tuotteita voidaan jatkossa arvioida tukimenekin mukaan.

Lisätietoja:      
neuvotteleva virkamies Pekka Sandholm, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 16 2416, etunimi.sukunimi@mmm.fi
ylitarkastaja Jenni Anttila, Maaseutuvirasto, 0295 31 2437, etunimi.sukunimi@mavi.fi

EU ja kansainväliset asiat Jari Leppä Ruoka ja maatalous