Lähiruokaohjelma päivitetty
Maa- ja metsätalousministeriö on päivittänyt lähiruokaohjelman ja vuoteen 2025 ulottuvat lähiruokasektorin kehittämisen tavoitteet. Päivitys pohjautuu ulkopuolisen arvioinnin kehittämisehdotuksiin, ja ohjelmaa on ajantasaistettu kokonaisuudessaan. Arviointi ei kuitenkaan esittänyt isoja muutostarpeita ohjelman tavoitteisiin, visioon tai tavoitetiloihin.
Ohjelman tavoitteet ovat:
- monipuolistaa lähiruuan tuotantoa ja lisätä sitä kysyntää vastaavaksi, mahdollistaa uusien myynti- ja jakelukanavien kehittymistä sekä nostaa lähiruuan jalostusastetta,
- parantaa pienimuotoisen elintarvikejalostuksen ja myynnin mahdollisuuksia lainsäädännön, neuvonnan ja tutkimuksen keinoin,
- kasvattaa lähiruuan osuutta julkisista hankinnoista parantamalla hankintaosaamista, laadullisia kriteereitä ja hankintavaatimuksia,
- tiivistää lähiruokasektorilla toimivien yhteistyötä ja
- lisätä ruuan ja ruokaketjun toimijoiden arvostusta ja näkyvyyttä.
– Lähiruokasektoria on kehitetty pitkään, ja systemaattinen työ alkaa näkyä. Nyt olemme tilanteessa, jossa lähiruokaa on yhä helpompi saada erilaisista myyntikanavista. Lähiruokasektorin kehittämistä on kuitenkin jatkettava, ja siihen on sitouduttava myös valtiovallan taholta pitkäjänteisesti, toteaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.
Lähiruokaohjelman luonnoksesta pyydettiin kommentteja sidosryhmiltä joulu-tammikuussa, ja vastaukset on soveltuvin osin otettu huomioon päivitetyssä ohjelmassa. Lähiruokaohjelma löytyy osoitteesta mmm.fi/lahiruoka.
Lisätietoja:
Erityisasiantuntija Kirsi Viljanen, p. 0295162142, etunimi.sukunimi@mmm.fi