Lainsäädännön valmistelu suden metsästyksen järjestämiseksi alkaa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 5.6.2025 11.50
Tyyppi:Tiedote

EU on päättänyt suden suojeluaseman alentamisesta. Maa- ja metsätalousministeriö aloittaa välittömästi kansallisen toimeenpanon valmistelun suden metsästyksen järjestämiseksi Suomessa. Tavoitteena on antaa hallituksen esitys eduskunnalle syyskaudella niin, että lainsäädäntö voi tulla voimaan vuoden 2026 alusta. Kokonaisuudessaan uusi järjestelmä olisi voimassa loppusyksystä alkavana metsästyskautena 2026–27. Susikannan hoitosuunnitelma päivitetään sidosryhmiä osallistaen.

Suden suojeluaseman alentaminen luontodirektiivissä hyväksyttiin 5.6. EU:n ministerineuvossa, ja muutos on astumassa voimaan arviolta heinäkuun aikana. Tämän jälkeen muutos voidaan toimeenpanna kansallisesti.

EU:n päätöksellä susi siirtyy luontodirektiivissä täysin suojellusta lajista suojelluksi lajiksi. Tämä tarkoittaa sitä, että suden tappaminen ei vaadi enää poikkeuslupaa, vaan sudesta tulee pyyntiluvalla metsästettävä laji, jolle määritellään metsästysaika.

Suden metsästyksen aloittaminen Suomessa edellyttää useita kansallisia säädösmuutoksia, susikannan hoitosuunnitelman päivityksen sekä toimivan pyyntilupamenetelmän perustamisen.

Maa- ja metsätalousministeriö alkaa valmistella hallituksen esitystä metsästyslain muutoksiksi sekä tarvittavia asetuksia. Tavoitteena on antaa hallituksen esitys eduskunnalle syyskaudella niin, että lainsäädäntö voi tulla voimaan vuoden 2026 alusta. Tarvittavat asetukset annettaisiin samaan aikaan, kun metsästyslain muutokset tulevat voimaan.

Päivitettävällä susikannan hoitosuunnitelmalla on merkittävä rooli tulevassa pyyntilupajärjestelmässä ja sitä koskevassa ohjeistamisessa. Tulevassa hoitosuunnitelmassa tarkennetaan ja kuvataan pyyntilupamenettelyä ja määritellään tavoitteet susikannan hoidolle.

Susikannan hoitosuunnitelman päivitystyössä osallistetaan sidosryhmiä, ja sitä kautta mahdollistetaan laaja yhteiskunnallinen keskustelu aiheesta. Myös alueellisia toimijoita kuullaan siten kuin aikataulu ja resurssit sallivat. Susikannan hoitosuunnitelman on tarkoitus vahvistaa vuoden 2026 aikana. Osallistavaa valmistelua suunnitellaan kevätkaudelle 2026.

Uuden järjestelmän susikannan hoitoon ja suden metsästykseen on tarkoitus olla voimassa täysimittaisesti metsästyskaudella 2026–2027. Metsästyskaudelle 2025–2026 suden metsästystä sallitaan myöhemmin ilmoitettavalla tavalla.

Sudesta tulee laji, jonka metsästyksen luontodirektiivi mahdollistaa tietyin rajoituksin
Susi siirtyy EU:n luontodirektiivissä täysin suojellusta lajista suojelluksi lajiksi eli direktiivin liitteestä IV liitteeseen V.

Liitteen IV lajeihin sovelletaan luontodirektiivin 12 artiklaa, joka kieltää lajin yksilöiden tappamisen ja josta voidaan poiketa ainoastaan 16 artiklan nojalla erityisin perustein.

Liitteen V lajeja koskee 14 artikla, joka lähtökohtaisesti mahdollistaa lajin metsästyksen.

EU-maat saavat halutessaan toimeenpanna muutoksen kansallisesti. Suomessa muutos edellyttää metsästyslainsäädännön muutoksia.

EU-maiden tulee edelleen seurata suden kannan kehitystä sekä huolehtia siitä, että suden metsästys ei ole ristiriidassa suotuisan suojelutason säilyttämisen kanssa, jos jäsenvaltiot katsovat sen tarpeelliseksi 11 artiklassa säädetyn seurannan perusteella.

Lisätiedot:
Sami Niemi, neuvotteleva virkamies , maa- ja metsätalousministeriö, p. 029 516 2391, etunimi.sukunimi@gov.fi
Sonja Falk, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin erityisavustaja, p. 050 911 4546, etunimi.sukunimi@gov.fi
Iina Mattila, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayhin erityisavustaja, p. 050 473 6221, etunimi.sukunimi@gov.fi

Linkit

Euroopan unionin neuvoston päätöstiedote (5.6.2025) suden suojeluaseman muuttamisesta

EU ja kansainväliset asiat Lainsäädäntö Luonto ja ilmasto Riista