Hyppää sisältöön
Media

Luomufoorumi kokosi luomuketjun Kouvolassa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 8.2.2024 16.38
Uutinen

Kouvolassa järjestettiin 7.2.2024 Luomufoorumin seminaari osana kaksipäiväistä luomufoorumia. Seminaarissa keskusteltiin elintarvikkeiden huoltovarmuudesta ja globaalista ruokaturvasta, jotka ovat ajankohtaisia haasteita niin Suomessa kuin Euroopassa.

Luomu on nähty ratkaisuna moniin ruokaturvan ja huoltovarmuuden ongelmiin, kuten kemiallisten lannoitteiden ja torjunta-aineiden riippuvuuteen, tuotantopanosten hintaan ja ympäristökysymyksiin. Luomutuotannon satopotentiaalia ja kannattavuutta on kuitenkin vielä mahdollista tehostaa ja parantaa. Luomutoimijat saivat kutsun rakentamaan kestävän ja kannattavan ruokajärjestelmän strategiaa ja visiota vuodelle 2040.

-    Luomulla on tärkeä rooli osana kestävää ja kannattavaa ruokajärjestelmää. Hallitus jatkaa Luomu 2.0 –ohjelman ja sen pohjalta tehdyn toimenpidesuunnitelman toteuttamista, sanoo valtiosihteeri Päivi Nerg.

Foorumiin osallistui koko luomuketju tuottajista kauppaan ja ammattikeittiöiden ammattilaisiin. Ohjelmassa oli esitelmiä ja paneelikeskusteluja luomutuotannon ja elintarvikeketjun eri osa-alueista. Lisäksi foorumissa esiteltiin Luomu 2.0 -ohjelma, jossa on luettelo lukuisista toimenpide-ehdotuksista luomun edistämiseksi Suomessa. Ohjelmassa on ehdotettu muun muassa luomuvalvonnan, luomumarkkinoiden ja luomuosaamisen kehittämistä sekä tutkimuksen, neuvonnan ja koulutuksen lisäämistä.

Kaiken keskiössä on tutkimukseen, neuvontaan ja koulutukseen panostaminen ja näiden keskinäinen yhteistyö. Luomu kehittyy koko ketjun panostuksilla.

Katso tallenne luomuseminaarista tästä. Tallennetta ei ole tekstitetty. Se on katsottavissa 16.2.2024 saakka.

Lisätietoja:

Maatalousneuvos Kirsi Heinonen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 0295 162 059
 

Ruoka ja maatalous