Hyppää sisältöön
Media

Luonnontuotteiden luomusertifiointia edistetään sähköisellä palvelulla

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 26.6.2018 14.38
Tiedote

Maa- ja metsätalousministeriö edistää luonnontuotteiden luomusertifiointia kehittämällä sähköisen palvelun metsänomistajien luomusitoutumisten ilmaisemiseksi. Palvelu tulee käyttöön satokaudelle 2019.

Metsäalueiden luomusitoumusten sähköinen palvelu toteutetaan osana Suomen metsäkeskuksen Metsään.fi -palvelua. Kehitettävä palvelu tukee koko luonnontuotealan kehittymistä. Metsäomistajalle se tarjoaa helpon tavan osoittaa halunsa sitoutua luomukeruun säädöksiin. Palvelu mahdollistaa poimijoille ja ostajille luomukeruukarttojen tulostamisen ja lataamisen sovellusten käyttöön. Metsänomistajien tavoittamiseksi etsitään uusia toimintatapoja yhteistyöllä metsä- ja luonnontuotealan toimijoiden kanssa. Palvelun tarkemmat toiminnallisuudet tullaan suunnittelemaan syksyllä 2018 yhteistyössä luomukeruualan toimijoiden kanssa. 

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä pitää luomusertifioinnin ja luonnontuotealan edistämistä tärkeänä. Uusiutuvia, puhtaita luonnonvaroja hyödyntävä luonnontuoteala tuo kasvua koko Suomeen ja sillä on paljon vientipotentiaalia. Ministeri kannustaa metsänomistajia käyttämään Metsään.fi -palveluun avautuvaa mahdollisuutta. 

– Uusi sähköinen palvelu tukee luonnontuotealan kehittymistä ja lisää tietoisuutta metsänomistajan valinnanmahdollisuuksista. Omistajat päättävät metsiensä hoidosta ja käytöstä, ja päättävät siten myös luomusertifiointiin sitoutumisesta. Merkittävä osa yksityismetsistä on jo täysin luomukelpoisia, eli metsänomistaja voi tehdä luomusitoumuksen helposti, Leppä kannustaa.

Kehitettävä palvelu tukee Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ja Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten tekemää luomuvalvontaa ja on osa hallinnollisen taakan keventämistä. Palvelu tukee myös luomun luotettavuuden ja alkuperän turvaamista. Luomusertifikaatti on tärkeä erityisesti viennille.

Tavoitteina tulomahdollisuuksien ja tietoisuuden lisääminen

Luomukeruualueelta on mahdollista kerätä jokamiehenoikeudella luomuehdot täyttäviä marjoja ja sieniä. Maanomistajalle luomukeruualue voi lisäksi tarjota uusia tulomahdollisuuksia erimerkiksi koivun mahlan, pakurikäävän tai kuusen pihkan keruuseen liittyvien sopimusten myötä.

Metsänomistajien tietoisuutta luonnontuotteista ja luonnontuotteiden tuotantopotentiaalista lisätään myös Suomen metsäkeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen yhteisessä Luomua ja luonnontuotteita metsävaratietoihin –hankkeessa. Metsänomistajan on tulevaisuudessa mahdollista hyödyntää Metsään.fi -palvelun työkohdetoiminnallisuutta luonnontuotekeruusopimuskumppanien löytämiseksi ilmoittamalla kiinnostuksensa sopivasta kohteesta.

Luomuelintarvikkeiden ja luomukosmetiikan markkinat ovat maailmalla kasvussa ja luomukeruutuotteille on erityistä kysyntää viennissä. Toteutettava palvelu edistää erityisesti luonnonmarjoja jalostavien yritysten toimintaedellytyksiä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ministerin erityisavustaja Teppo Säkkinen, p. 050 516 2868
erityisasiantuntija Niina Riissanen, p. 0295 16 2339 (Metsään.fi –palvelu)
neuvotteleva virkamies Tero Tolonen, p. 0295 16 23226 (Luomutuotteita koskeva lainsäädäntö)