Hyppää sisältöön
Media

Luopumistuen saajien ansiotulorajoite poistetaan

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 24.3.2022 13.51
Tiedote

Maatalouden luopumistukeen oikeutetut voivat osallistua jatkossa rajoituksetta esimerkiksi maatalouden kausi- ja tilapäistöihin ilman, että heidän tukensa maksatus keskeytyy. Helpotus tulee voimaan taannehtivasti 1. tammikuuta alkaen, mikäli eduskunta hyväksyy hallituksen tänään antaman lakiesityksen.

Esityksellä helpotetaan työntekijäpulaa maaseudulla. Asiantuntevaa työpanosta tarvitaan erityisesti alkutuotannon kannalta kriittisillä aloilla maataloudessa ja puutarha-alalla. Muutos helpottaa myös työvoiman saamista eri toimialojen yrityksiin ja palvelualoille. 

Lakiehdotus mahdollistaisi lisäksi maatalouden luopumistukeen oikeutettujen tuensaajien ansiotyössä käynnin huoltovarmuuden turvaamiseksi Ukrainassa käytävän sodan ja covid-19-epidemian aiheuttamissa työntekijätarpeissa.

Covid-19-epidemiaan liittynyt määräaikainen poikkeus ansiotulorajoitteen soveltamiseen oli voimassa vuosina 2020 ja 2021. Tämän vuoksi Maatalousyrittäjien eläkelaitoksella (Mela), joka hoitaa maatalouden harjoittamisesta luopuneiden tuen maksatuksen, on jo kokemusta ansiotulorajoitteen soveltamatta jättämisestä.

Esitys koskee noin 1 400:aa luopumistuen saajaa.

Lisätietoja:
Ministerin erityisavustaja Jere Nuutinen p. 0295 162 012, sähköposti: etunimi.sukunimi@gov.fi
Lainsäädäntöneuvos Markus Lounela p. 0295 162 052, sähköposti: etunimi.sukunimi@gov.fi