Hyppää sisältöön
Media

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän puhe Grüne Woche -messujen ammattilaistilaisuudessa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 16.1.2019 20.15
Puhe

Business Finland / Food from Finland ammattilaistapahtuma, Suomen suurlähetystö, Berliini.

Hyvät osallistujat!

Tervetuloa minun ja ministeriöni puolesta tähän Food from Finland –vientiohjelmamme ammattilaistilaisuuteen. Saksa on yksi tärkeimmistä maamme vientimaista, ja on hienoa, että voimme tuoda niin tässä tilaisuu-dessa kuin tällä viikolla avattavilla Grüne Woche –messuilla esille sitä laajaa elintarvikkeidemme kirjoa, jota pohjoinen maamme tarjoaa.

Kuten hyvin tiedämme, Suomi on Golf-virran ansiosta hyvin ainutlaatuinen arktinen maa. Suomi on maailman pohjoisin maa, missä maataloutta harjoitetaan elinkeinona. Maapinta-alastamme 72% on metsien peitossa. Suomesta puhutaankin vihreän kullan maana. Metsistä saamme myös hienoja luonnontuotteita, joista maamme niin pienet kuin isotkin elintarvikealan yritykset jalostavat upeita tuotteita. Maa- ja metsätalous ja niihin liittyvät elinkeinot ovatkin meille tärkeitä. Maa- ja metsätalouden lisäksi muutkin arktisuuteen liittyvät elinkeinot kuten matkailu, porotalous ja kalastus ovat merkityksellisiä – myös kulttuurisesti.

Suomella on erinomaiset edellytykset tuottaa ruokaa kestävästi ja vastuullisesti: arktisuudesta johtuen meillä on puhdas maaperä, ilma sekä riittoisat ja laadukkaat vesivarat niin järvissämme – ja niitä on kuulkaas lähes 200 000! - kuin runsailla pohjavesialueillamme. Talven ankaruus vähentää meillä kasvitautiriskejä. Maailman mittakaavassa on hyvä muistaa, että meillä on myös toimivat yhteiskunnalliset rakenteet luonnonvarojen kestävään hyödyntämiseen.

Maamme kasvukausi on pohjoisuudesta johtuen lyhyt, mutta sitäkin intensiivisempi. Keskiyön aurinko luo edellytykset ainutlaatuiseen aromikkuuteen ja ravintoainepitoisuuksiin tuotteissamme. Esimerkiksi kaura, meidän tärkeä, terveyttä edistävä vientituotteemme hyötyy erityisistä kasvuolosuhteistamme.
Suomella on ainutlaatuisia etuja kuten antibioottivapaus ja salmonellattomuus ja tuotantoamme leimaa vastuullisuus. Siksi tuomme ylpeästi esille niin tässä tapahtumassa kuin messuilla erityisesti terveysvaikutteisia maito-, vilja-, marja-, ja kalatuotteita sekä kiinnostavia, kansainvälisiä palkintoja voittaneita alkoholibrändejä ja pienpanimoita.

Toivon antoisaa tilaisuutta ja hyvien yhteistyösuhteiden syntymistä!

Grune Woche