Hyppää sisältöön
Media

Maa- ja metsätalousministeriö kannustaa vaikuttamaan komissioon suden tiukan suojelun muuttamiseksi

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 6.9.2023 15.04
Tiedote

Euroopan unionin komissio avasi kyselyn susipopulaatioista ja niiden vaikutuksista. Maa- ja metsätalousministeriö kehottaa sidosryhmiä hyödyntämään tilaisuutta tulla asiassa kuulluksi.

Maa- ja metsätalousministeriö tervehtii ilolla EU:n komission maanantaina julkistettua aloitetta suden tiukan suojelun uudelleen arvioinnista. Suomi on säännöllisesti ja aktiivisesti pitänyt tätä tarvetta esillä. Susikannan kasvun ja lisääntyneiden susihyökkäysten tuomat haasteet nousivat esille maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah’n ja EU:n maatalouskomissaari Janusz Wojciechowskin välisissä keskusteluissa 30.8. komissaarin Suomen-vierailulla. Ministeri Essayah keskusteli aiheesta myös Ruotsin-kollegansa, maaseutuministeri Peter Kullgrenin kanssa 28.8. vieraillessaan Ruotsissa. 

”On syytä huomata, että komission avaus on poikkeuksellinen ja hyvin merkittävä muutos aiempaan linjaan nähden. Jatkamme ministeriössä aktiivista vaikuttamistyötä, jotta komission tuleva selvitys aidosti johtaa tarvittaviin muutoksiin EU:n suurpetopolitiikassa. Tulemme seuraamaan asiaa tarkasti”, toteaa maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah. 

Maa- ja metsätalousministeriö kehottaakin sidosryhmiä olemaan aktiivisia ja vaikuttamaan Euroopan yhteiseen susipolitiikkaan, kun tällainen mahdollisuus nyt on tarjoutunut. Vastausaikaa EU:n kyselyssä on perjantaihin 22.9.2023 asti. Komissio arvioi saamansa palautteen pohjalta tarvetta muuttaa luontodirektiivin liitteitä suden osalta sekä mahdollisuuksia lisätä joustavuutta luontodirektiivin tulkintaan.

Komissio pyytää toimittamaan ajantasaiset selvitykset susitilanteesta sähköpostitse: EC-WOLF-DATA-COLLECTION@ec.europa.eu 

Komission tiedote kyselystä: Sudet Euroopassa (europa.eu)

EU ja kansainväliset asiat