Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Maaseutupolitiikan neuvosto hyväksyi Harvaan asutun maaseudun kehittämisstrategian

Maa- ja metsätalousministeriö
20.12.2016 18.41
Tiedote

Maaseutupolitiikan neuvosto MANE hyväksyi kokouksessaan 20.12. yksimielisesti ja pienin lisäyksin Harvaan asutun maaseudun kehittämisstrategian vuosille 2017–2020.

– Harvaan asuttu maaseutu on kansallinen rikkaus. HAMA-alueilla syntyy viennin kasvua, alue tuo lisää matkailua Suomeen ja tuottaa hyvinvointia kaikille suomalaisille, sanoi MANEn puheenjohtajana toimiva maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen.

Harvaan asutun maaseudun mahdollisuuksien hyödyntämistä ja voimavaroja korostavaan strategiaan on koottu keskeisimmät toimenpiteet, jotka tulee toteuttaa, jotta harvaan asutun maaseudun potentiaali saadaan hyödynnettyä. Kehittämisen lähtökohdat tulee olla alueilla tasavertaiset.

Strategia toimii myös päättäjiä tukevana tietopakettina alueesta, jolla sijaitsee valtaosa Suomen luonnon aineellisista ja aineettomista raaka-aineista.

Harvaan asutut alueet ovat Suomen biotalouden kasvun moottori.

– Harvaan asuttu maaseutu on suuri resurssi, jota on hyödynnettävä koko maan elinvoimaisuuden kehittämiseksi, painotti Tytti Määttä, harvaan asutun maaseudun verkoston puheenjohtaja, esittäessään HAMA-verkoston valmistelemaa strategiaa MANElle.

Strategian tavoitteena on antaa realistinen kuva harvaan asutun maaseudun tilasta, tulevaisuudesta ja erityisolosuhteista. Tavoitteena on myös kuvata niitä toimenpiteitä, joilla harvaan asutun maaseudun potentiaali saadaan täysimääräisesti hyödynnettyä.

Haasteita myös riittää. Esimerkiksi alueen yrityksillä ja jopa kotitalouksilla on vaikeuksia saada rakentamisen rahoittamiseen lainaa. Tämä heikentää yritysten mahdollisuutta investoida alueelle ja kehittää toimintaansa, kertoi Määttä. Tähän Tiilikainen totesi, että vakuusongelmaan on tartuttava poliittisesti.

– Investointeja pitää pystyä tekemään harvaan asutuilla alueilla, jotta Suomesta voidaan rakentaa biotalouden suurvalta, hyödyntää maamme potentiaali matkailukohteena ja turvata eläminen ja yrittäminen harvaan asutuilla alueilla, painotti Tiilikainen.  

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:

Ministerin erityisavustaja Risto Lahti, p. 050 565 0424, risto.lahti(at)mmm.fi 

MANEn pääsihteeri Christell Åström, p. 0295 162 030, christell.astrom(at)mmm.fi 

      Erityisasiantuntija, harvaan asutun maaseudun verkosto, Tarja Lukkari, puh. 0400 372 082,                                       tarja.lukkari(at)kamk.fi 

 

Kimmo Tiilikainen Maaseutu