Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Anttila: Bioetanolilaitos tasapainottaisi viljamarkkinoita

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 5.2.2010 11.15
Puhe -

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila uskoo, että bioetanolilaitoksen käynnistäminen tasapainottaisi Suomen viljamarkkinoita kaivatulla tavalla. ”Nyt on rohkeasti tehtävä päätöksiä tulevaisuuden hyväksi”, Anttila painotti avatessaan Sarka-messut Seinäjoella tänään.

”Bioetanolilaitos ei tuo välitöntä helpotusta viljamarkkinoiden akuuttiin vaikeaan tilanteeseen, mutta se lisää viljan kysyntä pidemmällä aikavälillä. Laitoksessa tuotettava valkuaisrehu toisi kaivattua kotimaista rehua kotieläintiloillemme. Tämä parantaisi myös huoltovarmuuttamme”, muistutti Anttila.

Anttila viittasi puheessaan toimitusjohtaja Esa Härmälän työ- ja elinkeinoministeriölle tänään luovuttamaan selvitykseen viljapohjaisen etanolin tuotantomahdollisuuksista Suomessa. Selvityksen mukaan valtiolla on ympäristö-, energia-, teollisuus ja maatalouspoliittiset perusteet tukea viljapohjaisen etanolin tuotantoa.

Anttila pitää vihreän energian tuotantoa yhtenä Suomen tulevaisuuden mahdollisuutena. ”Nyt on tärkeintä löytää yrittäjä, joka on halukas aloittamaan bioetanolin tuotannon Suomessa. Valtiovallalla on puolestaan oltava valmius tukea tuotantoa investointituin ja veroratkaisuin, sillä meidän on otettava vakavasti ilmastonmuutoksen haasteet ja ilmasto- ja energiatavoitteiden velvoitteet”, Anttila sanoi.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ministerin erityisavustaja Minna-Mari Kaila, p. 09 160 53302, 040 775 6060