Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Anttila: Elintarvikemarkkinat on saatava toimimaan

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 2.12.2008 7.40
Puhe -

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila pitää hyvänä uutisena sitä, että kauppa on ilmoittanut haluavansa eroon pitkistä hintasopimuksista. "Viljelijät ovat jo aiemmin toivoneet lyhyempiä hintasopimuksia. On kuitenkin varmistettava, että hintaneuvotteluissa elintarvikkeiden hinnat reagoivat myös ylöspäin. Suomen syrjäisten markkinoiden takia hintamuutokset ovat viipyneet erityisesti silloin, kun tuottajahintojen pitäisi nousta", ministeri Anttila sanoi puhuessaan tänään valtakunnallisessa maatalouden kannattavuusseminaarissa Seinäjoella.

Anttila kertoi, että elintarvikeketjun yhteistyön tiivistämiseksi maa- ja metsätalousministeriössä valmistellaan elintarvikeketjun neuvottelukunnan perustamista. "Siinä olisivat mukana niin tuottajat, teollisuus, kauppa ja hallinto kuin myös kuluttajien edustaja. Uskon voimakkaasti, että ketjun kaikkien osapuolien sitoutuessa vahvasti yhteisiin tavoitteisiin saadaan koko elintarvikeketjun kilpailuetuja ja kilpailukykyä parannettua."

Anttilan mielestä tulon on jakauduttava oikeudenmukaisesti ketjun eri osapuolien kesken. Suomalaiselle ruualle on myös saatava markkinoilta sen korkeaa laatua paremmin vastaava hinta. Anttila muistutti, että suomalainen ruoka on laadultaan ja turvallisuudeltaan maailman huippuluokkaa, eikä meillä ole ollut italialaisten pilaantuneiden juustojen tai kiinalaisen melamiinimaidon kaltaisia ruokaskandaaleja.

"Olen syksyn aikana perännyt tuottajilta nykyistä voimakkaampaa markkinaedunvalvontaa", Anttila sanoi ja toisti toivomuksensa siitä, että tuottajat rakentaisivat vahvemman neuvotteluvoiman omistamissaan yrityksissä. Kannattavuuden parantaminen edellyttää myös ennakkoluulotonta kustannusten karsintaa koko elintarvikeketjussa. Esimerkiksi logistiikkakustannuksia voitaisiin ministerin mielestä karsia. ”Metsäteollisuus vaihtaa puuta yritysten kesken välttyäkseen turhilta kustannuksilta. Uskon, että sama malli toimisi myös elintarviketeollisuudessa.”

Anttila muistutti, että hallitusohjelman yksi keskeinen tavoite on maatalouden kannattavuuden parantaminen. "Selvitämme parhaillaan tulo- ja kannattavuustyöryhmässä, miten voisimme helpottaa nuorten viljelijöiden asemaa tilanpidon ensimmäisinä vuosina", Anttila kertoi.

Työryhmän ensimmäiset esitykset toteutetaan ensi vuonna: polttoöljyn energiaveron palautusta korotetaan ja maatalous siirretään alempaan sähköveroluokkaan. Samalla rahaa tulee lisää tilusjärjestelyihin sekä investointitukiin ja nuorten viljelijöiden aloitustukiin.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ministerin erityisavustaja Minna-Mari Kaila, p. (09) 1605 3302, 040 775 6060