Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Anttila: Etelä-Suomen maidontuotanto on saatava nousuun

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 25.3.2008 7.06
Puhe -

”Olen hyvin huolestunut maidontuotannon vähenemisestä Suomessa. Varsinkin Etelä-Suomessa tuotanto on vähentynyt nopeammin kuin muualla maassa. Olisi tärkeää, että maidontuotanto lisääntyy Etelä-Suomessa, missä kuluttajia on eniten", totesi maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila tänään Hämeenlinnassa järjestetyssä maitoseminaarissa.

Maidontuotantomme on tällä hetkellä alle maakiintiön. Tuotettu maitomäärä väheni viime vuonna koko maassa yli kaksi prosenttia. Eniten maidontuotanto on vähentynyt Kaakkois-Suomessa ja Uudellamaalla. Näillä alueilla tuotanto väheni yli viisi prosenttia. Hämeessä vähennys oli noin kolme prosenttia.

"Elintarvikemarkkinat reagoivat herkästi kysynnän ja tarjonnan muutoksiin. Tästä todisteena on esimerkiksi naudanlihan viimeaikainen hintakehitys, kun EU rajoitti brasilialaisen naudanlihan tuontia tammikuussa. Myös maidon osalta voidaan ajautua vastaavaan tilanteeseen, jos kotimaassa ei maitoa tuoteta riittävästi omiin tarpeisiin. Kotimaassa tuotettu maito on myös meijereidemme toiminnan elinehto", huomautti ministeri Anttila.

Anttilan mukaan riittävän kotimaisen maitoraaka-aineen saanti edellyttää, että maidontuotanto on tiloilla kannattavaa. "Tuotannon kannattavuuden perusta on tuottajahinnoissa. Tuottajahintojen on noustava kohonneita tuotantokustannuksia vastaavasti. Kaikkien elintarvikeketjun osapuolien, myös kaupan, on tiedostettava, että koko ketjun tulisi hyötyä kuluttajahintojen korotuksista. Tämä ei saa olla vain ketjun vahvimpien toimijoiden etuoikeus."

Maidontuotanto on maatalouden kokonaisarvolla mitattuna suurin yksittäinen maatalouden tuotannonala Suomessa. Maitosektorin menestymisellä on huomattava merkitys koko maatalouden menestymiselle. Maidon osuus maatalouden kokonaistulosta, samoin kuin maatilojen myyntitulosta, on yli 40 prosenttia.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
erityisasiantuntija Pia Lehmusvuori, puh. (09) 160 52 451, 0400 395 537