Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Anttila: EU:n sokerikiintiöjärjestelmä on säilytettävä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 7.2.2011 12.06
Puhe -

"EU:n maatalouspolitiikkaa uudistetaan parhaillaan vuoden 2014 jälkeiselle ajalle. Sokerin kiintiöjärjestelmän ja sokerituotannon kansallisen tuen jatkaminen on suomalaisen sokerintuotannon toimintaedellytysten turvaamisessa välttämätöntä", maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila korosti puhuessaan tänään Forssassa sokerijuurikkaan viljelijöiden neuvottelukunnassa. "Kiintiöjärjestelmä auttaa turvaamaan pienen maan sokerituotantoa."

Maailman sokerimarkkinat ovat epävakaassa tilassa. Sokerista on maailmalla niukkuutta, koska kahtena edellisenä vuotena kysyntä on ylittänyt tuotannon. Valkosokerin maailmanmarkkinahinta on korkeimmillaan 30 vuoteen.

Epävakaus heijastuu myös EU-markkinoille. Useissa EU-maissa elintarviketeollisuuden ja myös kemian- ja lääketeollisuuden sokerin saanti on vaikeutunut.

"EU:n komissio on luvannut tehdä esityksiä markkinoita vakauttavista toimista helmikuun aikana. Aiemmin käyttämättömiä keinoja olisivat tuotantokiintiön yli tuotetun sokerin vapauttaminen sisämarkkinoille ja tuonnin avaaminen kolmansista maista", ministeri Anttila sanoi. "Näistä keskustellaan EU:ssa helmi- ja maaliskuussa".

EU:ssa uudistettiin sokeripolitiikkaa vuoden 2006 päätöksillä, joiden tarkoituksena oli vähentää sokerintuotantoa EU:n jäsenmaissa. Sokerin tuotantokiintiöt ovat EU:ssa 13,3 miljoonaa tonnia. EU-alueen kulutus on 16,5 miljoonaa tonnia.

"Tämä epätasapaino tuotannon ja kulutuksen välillä sekä riippuvuus tuonnista on tehnyt EU:n sokerimarkkinoista erittäin haasteelliset. EU:n sokeripolitiikan tavoitteena on jatkossa oltava EU:n sokerituotannon omavaraisuuden nostaminen", ministeri Anttila vaati.

"Maailman ruokamarkkinoiden vaihtelut lisääntyvät entisestään. FAO on arvioinut ruoan tarpeen kasvavan 70 % vuoteen 2050 mennessä. Samaan aikaan ilmastonmuutos tulee heikentämään ruoan tuotantomahdollisuuksia monilla maailman hedelmällisimmillä alueilla. Kotimaisen ruoantuotannon merkitys korostuu entisestään. Meidän on osaltamme pystyttävä vastaamaan ruoankysynnän radikaaliin kasvuun lähivuosikymmeninä", ministeri Anttila totesi.

Viime vuonna sokerijuurikasta viljeli Suomessa noin 930 viljelijää. Sokeriomavaraisuutemme on noin 40 %.

Lisätietoja:
maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila, puh. 050 511 3044

Sirkka-Liisa Anttila