Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Anttila: Maaseutu on koko Suomen hyvinvoinnin lähde

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 18.4.2008 9.00
Puhe -

Ministeri Anttilan mukaan Suomelle tyypillinen hajautunut aluerakenne ja paikallisyhteisöt ovat monessa mielessä luoneet pohjaa viime vuosikymmenten talouskasvulle. Tämä tulisi huomioida maaseudun kehittämistä koskevan politiikan jatkokehittelyssä. Ministeri Anttila puhui tänään Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän (YTR) 20-vuotisjuhlaseminaarissa Helsingissä.

Valtion alueellistamistoimet kohdennetaan liian usein ennestään vahvoihin maakuntakeskuksiin. "Tähän asiaan on kiinnitettävä jatkossa huomiota. Valtion tulee omien toimintojen alueellistamisessa huomioida myös maaseutumaiset seutukunnat. Seuraavat hajasijoitustoiminnot pitäisi kohdentaa muualle kuin maakuntakeskuksiin", korostaa Anttila.

Ministeri Anttilan mukaan maaseudun elinkeinotoimintaa ja sen edistämistä pitäisi kyetä katsomaan kokonaisuutena eikä pilkkoa liian pieniin osiin politiikan ja hallinnon rattaissa. Maaseudun elinkeinorakenne tulee muuttumaan, kun alaa valtaavat työteon uudet muodot ja uudet tekemisen tavat, kuten liikkuvat työt sekä tieto- ja etätyöt. Hyvä esimerkki eri politiikan alojen yhteistyötarpeesta on maatilojen monialaistuminen. "Maatilojen monialaistumisesta näyttää muodostuneen pysyvä ilmiö, johon on suhtauduttava vakavasti niin maaseutu- kuin maatalouspolitiikan puolella," totesi Anttila.

Eilen julkistettu OECD:n Suomen maaseutupolitiikkaa koskeva maatutkinta saa ministeri Anttilalta kiitosta. "OECD:n arvion mukaan olemme luoneet ainutlaatuisen mallin maaseudun kehittämiseksi. Hallinto, kansalaisyhteiskunta ja yksityinen sektori ovat tiivistäneet yhteistyötään ja kehittäneet alueita niiden omista lähtökohdista käsin." Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmä sekä koko maan kattava paikallisten toimintaryhmien verkosto ovat suomalaisen maaseutupolitiikan parhaimmat esimerkit.

Anttilan mukaan Suomella on maaseutupolitiikan uranuurtajamaana velvollisuus osallistua eurooppalaisen maaseutupolitiikan jatkokehittelyyn, viedä maaseutupolitiikan osaamista sitä tarvitseviin maihin ja vaikuttaa näin maaseudun kehittämisedellytyksiin koko Euroopassa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
kansliapäällikkö Jarmo Vaittinen (09) 160 53303, 040 751 8406
maaseutuneuvos Eero Uusitalo (09) 160 54520, 040 541 9916