Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Anttila: Metsäalan toimijoiden on tunnettava vastuunsa puunsaannin turvaamisesta

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 12.4.2008 8.31
Puhe -

– Puunsaannin turvaamisessa metsäalan toimijoiden eli metsänomistajien, metsänhoitoyhdistysten, metsäkeskusten ja metsäteollisuuden yhteistyö on avainasemassa. Jokaisen edellä mainitun toimijan on tunnettava oma vastuunsa puunsaannin turvaamisesta, totesi maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila Keskustan Etelä-Pohjanmaan piirikokouksessa Seinäjoella lauantaina.

Ministeri Anttila kertoi, että tavoitteena on lisätä kotimaisen puun käyttöä 10–15 miljoonaa kuutiota. Hallitus tekee omilla toimilla parhaansa puun saannin turvaamiseksi, mutta myös kotimaisten puumarkkinoiden on osaltaan toimittava.

– Ensi vuoden tammikuussa puutulli on sen tasoinen, ettei puuta enää tuoda Venäjältä, ministeri Anttila arvioi.

Hallitus kohdentaa toimia metsäneuvontaan, metsäsuunnitelmien tehokkaaseen hyödyntämiseen, metsävaratiedon keräämiseen ja käyttöön yhteistoiminnassa metsänhoitoyhdistysten kanssa. Ensi vuoden alusta voimaan tuleva uusi Kemera-laki siirtää metsänhoidon painopisteen taimikonhoitoon.

– Myös metsätilojen sukupolvenvaihdoksen verotukseen liittyviä ratkaisuja pitää pohtia edelleen ja päätökset asiassa on tehtävä nopeasti. On löydettävä malli, jolla toteutetaan hallitusohjelman tavoitteet. Ensisijaisena tavoitteena on, etteivät metsätilat pirstoudu, vaan niistä muodostuisi suurempia kokonaisuuksia, jotka olisivat aktiivisen metsätalouden piirissä, ministeri Anttila arvioi.

Hallitus panostaa myös teiden ja rautateiden kuntoon saattamiseen ja metsäkoneiden kuljettajien koulutukseen.

Osana tarjonnan edistämistä hallitus on päättänyt ottaa käyttöön ensiharvennuspuun verovapauden, joka tulee takautuvasti voimaan huhtikuun alusta.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
valtiosihteeri Jouni Lind, p. 050 521 3305

Sirkka-Liisa Anttila