Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Anttila: Paikallinen sitoutuminen ratkaisee saimaannorpan suojelun

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 3.4.2009 13.06
Puhe -

- Saimaannorpan suojelun kannalta on erittäin tärkeää, että alueen paikallisen väestö on sitoutunutta suojeluun. Verkkokalastuskielto ei auta, jos siihen ei sitouduta, ja nyt paikallinen väestö on osoittanut halua vapaaehtoisiin, sopimuspohjaisiin kalastusrajoituksiin, korostaa maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila.

Anttilan mielestä vapaaehtoisten kalastusrajoitussopimusten ja tiukennetun asetuksen yhdistelmää arvostelleet tahot eivät ota huomioon, että täydellisen kiellon valvonta on vaikeaa, jos kieltoa ei syystä tai toisesta haluta noudattaa.

- Saimaan alueen ihmisten sitoutuminen norpan suojeluun on parempi ratkaisu kuin pakko. Olenkin hyvin iloinen siitä, että suojelu tehostuu paikallisen väestön omasta aloitteesta vapaaehtoisin rajoituksin. On arvokasta, että Saimaan rannoilla nähdään luonnon ja ihmisen hyvän suhteen tärkeys.

- On selvää, että saimaannorppakanta on saatava nyt nousuun, sillä vain niin voimme turvata sen tulevaisuuden läpi huonojen talvien, joita varmasti on taas tulossa. Uskon, että se onnistuu nyt päätetyillä toimilla yhteistyössä paikallisen väestön kanssa, Anttila sanoo.

Ministeri Anttila muistuttaa, että uusi saimaannorppaa suojeleva asetus tehtiin asiaa selvittäneen työryhmän yksimielisen esityksen mukaisena. Työryhmässä olivat laajasti edustettuina eri tahot eli Etelä-Savon TE-keskus, Etelä-Savon ympäristökeskus, Suomen WWF, Pro Agria Etelä-Savo, Metsähallitus, Joensuun yliopisto sekä paikallisten ammattikalastajat ja vesialueiden omistajat.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
Valtiosihteeri Jouni Lind, puh. 050 521 33 05