Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Anttila YK:n metsäfoorumissa: Biotaloudessa on tulevaisuus

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 3.2.2011 7.37
Puhe -

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila totesi YK:n metsäfoorumin avauspuheessaan, että uusiutuviin raaka-aineisiin, materiaalitehokkuuteen ja kierrätettävyyteen pohjautuva vihreä talous on jo Suomen ja metsäalan nykypäivää. Biopohjainen vihreä talous tarjoaa mahdollisuuden kilpailukykyiselle elinkeinotoiminnalle myös tulevaisuudessa.

− Jatkossa yhä enemmän öljy- ja hiilipohjaisia tuotteita voidaan korvata puusta tehdyillä tuotteilla, Anttila sanoo. Tulevaisuus kuuluu metsille ja tuotteille jotka on tuotettu kestävällä tavalla hyödynnetyistä metsistä. Kiinnostavan näköalan tarjoaa mm. mahdollisuus muovin tai tekstiilien valmistamiseen puuraaka-aineesta.

Samaan aikaan meidän tulee huolehtia metsätalouden toimintaedellytysten säilymisestä, metsiemme tuotantokyvystä ja monimuotoisuudesta sekä varmistaa, että kasvavasta kysynnästä huolimatta voimme turvata metsien tarjoamat monipuoliset ekosysteemipalvelut.

Olemme vastikään tarkastaneet Kansallisen metsäohjelmamme 2015 tavoitteita ja toimenpiteitä sekä käynnistäneet metsälain uudistamisen, jotta ne mahdollisimman hyvin vastaisivat muuttuviin olosuhteisiin.

Ministeri Anttila korosti kestävän metsätalouden merkitystä tulevaisuudessa niin kestävän kehityksen, toimeentulon kuin ilmastonmuutoksen hillitsemisen kannalta. Toisaalta ministeri oli huolissaan siitä, että yhteiskunnalliset päättäjät metsäsektorin ulkopuolella eivät vielä ymmärrä metsien mahdollisuuksia tarpeeksi hyvin.

− Meidän pitää siis aktiivisemmin viestiä eteenpäin tätä tärkeää asiaa ja vahvistaa yhteistyötä sekä etsiä yhteistyömahdollisuuksia muiden sektoreiden kanssa, Anttila totesi.

Kansainvälinen metsien vuosi avattiin keskiviikkona 2.2. New Yorkissa YK:n metsäfoorumissa. Ministeri Anttila johtaa Suomen valtuuskuntaa YK:n metsäfoorumin istunnossa New Yorkissa. Lisäksi ministeri Anttila tapasi kahdenvälisesti useiden valtioiden metsätaloudesta vastaavia ministereitä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
ministerin erityisavustaja Jukka-Pekka Kataja, puh. +358 40 557 36 81
ylijohtaja Juha Ojala, puh. +358 50 413 5515
metsäneuvos Heikki Granholm, puh. +358 400 774 298

spostit etunimi.sukunimi@mmm.fi

Sirkka-Liisa Anttila