Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Essayah tapasi maaseutuministeri Kullgrenin – keskustelussa esillä huoltovarmuus ja EU-yhteistyö

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 28.8.2023 19.07
Tiedote
Ruotsin ja Suomen ministerit Peter Kullgren ja Sari Essayah tapasivat maanantaina Tukholmassa.

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah tapasi maanantaina 28. elokuuta Tukholmassa kollegansa maaseutuministeri Peter Kullgrenin. Ministerit keskustelivat mm. yhteistyöstä EU-vaikuttamisessa, metsistä ja huoltovarmuudesta. Myös petopolitiikka ja susitilanne olivat ministerien agendalla. Lisäksi ministeri Essayah tapasi Tukholmassa paikallisia elintarvike- ja metsäteollisuuden sekä maataloustuottajien edustajia.

Ministereiden keskustelussa nousi esiin huoltovarmuus ja ruokaturva. Teema on korostunut entisestään pandemian ja Venäjän hyökkäyssodan myötä ja noussut entistä vahvemmin myös EU-agendalle. Ministeri Sari Essayah korosti, kuinka kannattava maatalous on ruokaturvan perusta ja ruokaturva on nostettava yhä tärkeämpään rooliin maatalouspolitiikassa.

”Kummallakin maalla on opittavaa toisiltaan. Suomen huoltovarmuustyö ja käytännöt kiinnostavat Ruotsissa. Vahvasti yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyöhön perustuva huoltovarmuusmallimme on maailmalla ainutlaatuinen, ja omavaraisuusaste Ruotsia korkeampi. Suomella taas on opittavaa Ruotsin elintarvikeviennistä, jonka parissa jo työskentelemmekin yhdessä”, ministeri Essayah totesi.

 Suomella ja Ruotsilla on tiivistä yhteistyötä monella maa- ja metsätalousministeriön sektorilla. Yhteistyö metsäasioissa on ollut hyvää, avointa ja aktiivista. Ministerit totesivat, että mailla on monia yhteisiä intressejä myös EU-vaikuttamistyössä. Tiivis yhteistyö on tärkeää, kun Euroopan parlamentin vaalikausi ja nykyisen komission kausi lähestyvät ensi vuonna loppuaan ja komission tulevaan ohjelmaan vaikuttaminen on käynnistynyt.

Lisätietoja:

Erityisavustaja Iina Mattila p. +358 50 473 6221
EU-koordinaation ja kansainvälisten asioiden yksikön johtaja Aulikki Hulmi, p. +358 29 516 2034

Sähköposti: etunimi.sukunimi@gov.fi

EU ja kansainväliset asiat Ruoka ja maatalous