Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Jari Koskinen: Maaseutu kaipaa rakentajia eikä rajoittajia

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 12.8.2012 9.00
Puhe -

− Suomalaisen maatalouden ja maaseudun muutos jatkuu edelleen. Maatilojen lukumäärä laskee, mutta tuotanto ei pienene, koska pelloille riittää kysyntää laajentavien tilojen toimesta. Pelkkä ruuantuotanto ei kuitenkaan pidä maaseutua asuttuna ja elävänä sekä maisemaltaan kauniina, sanoi maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen Janakkala-seuran vuosijuhlassa 12.8. Tänä päivänä puhutaan yhä enemmän vihreästä taloudesta ja vihreästä kasvusta. Se tarkoittaa uusiutuvien luonnonvarojen yhä tehokkaampaa käyttöä. Näistä uusiutuvista luonnonvaroista metsät ovat tärkein. Uusien, puuhun pohjautuvien tuotteiden ohella metsäenergia on entistä merkittävämmässä roolissa. − Maaseutu kaipaa uusia yrittäjiä sekä uusia asukkaita. On käsittämätöntä, että joissakin suomen kunnissa halutaan rajoittaa rakentamista maaseudulla. Maaseutua ei voi museoida vaan siitä pitää rakentaa aiempaa vahvempi vihreän talouden toimija, Koskinen toteaa.

Siksi tarvitaan uusia ideoita, uusia yrittäjiä ja uusia asukkaita. Ministeri Koskinen painottaa myös, että kunnilla pitää olla täydellinen päätösvalta vapaa-ajan asuntojen käyttötarkoitusten muuttamisessa vakituisiksi asunnoiksi.

Suomalaiset haluavat valita itselleen sopivat asumismuodot. Monille onnellisuus ja viihtyvyys löytyvät maaseudun ja luonnon rauhasta. Maalla asumiseen voi liittyä oma harrastustoiminta tai yrittäjyys vaikkapa kasvavan hevostalouden piiristä.

− Nykyaikaiset, modernit tietoliikenneyhteydet antavat mahdollisuuden tehdä monia asioita paikasta riippumatta. Toisena esimerkkinä voi mainita luovan talouden alat. Niissäkin maaseutu voi antaa virikkeitä monille toimijoille, sanoo Koskinen.

Lisätietoja maa-ja metsätalousministeriöstä:
ministerin erityisavustaja Tiina Rytilä, puh. 040 566 66 49