Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Koskien puhe MTK Keski-Pohjanmaan 95-vuotisjuhlassa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 4.11.2012 16.43
Puhe -

− Nuoret viljelijät ovat yhdessä MTK:n kanssa avainasemassa kehittämässä suomalaista maataloutta ja mahdollistamassa, että saamme yhdessä seuraavien sukupolvien kanssa nauttia tulevaisuudessakin Suomessa tuotettua laadukasta ruokaa, totesi maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen sunnuntaina puhuessaan MTK Keski-Pohjanmaan 95-vuotisjuhlissa Ylivieskassa.

Koskinen korosti edunvalvonnan tekemän työn tärkeyttä maatalouselinkeinon eteenpäin viejänä ja tuottajien hyvinvoinnin ylläpitäjänä. MTK on tärkeässä roolissa hallinnon neuvottelukumppanina, kun pyritään yhdessä löytämään maatalouteen parhaat ratkaisut.

Ministeri kertoi uuden ohjelmakauden meneillään olevista valmisteluista ja tukien tulevaisuutta koskevista ajankohtaisista kysymyksistä. Hän muistutti Euroopan parlamentin olevan ensimmäistä kertaa mukana päätöksenteossa ja totesi tämän tuovan mukanaan uudenlaisia toimintatapoja. Ministeri näki uudistuksen tuomat muutokset myös Suomen maatalouden ja maaseudun kehittämisen mahdollisuutena ja kertoi, että tavoitteena on uuden ohjelmakauden soveltamisen alkaminen aikataulun mukaisesti 2014 alussa.

− EU:n rahoituskehyksistä käytävät keskustelut ovat olleet käynnissä jo pitkään. Nämä keskustelut ovat keskeisiä maataloudelle. Marraskuun huippukokouksessa on tavoitteena saada aikaan sopu rahoituskehyksistä, minkä jälkeen on mahdollista jatkaa yksityiskohtaisempien maatalouspoliittisten kysymysten valmistelua, Koskinen totesi.

Ministerin mukaan kansallisten tukien ja EU-tukien yhteensovittaminen on ajankohtaista, kun EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen valmistelu on edennyt nykyistä pidemmälle. Hän uskoi, että rahoituskehyksistä on mahdollisuus saada aikaan suomalaisten viljelijöiden kannalta toimintaedellytykset takaava ratkaisu.

Koskinen totesi maatalouden toimintaympäristössä tapahtuvien muutosten olevan haasteellisia ja näki riskienhallinnan entistä tärkeämpänä välineenä selviytyä näistä haasteista. Vaikea kasvukausi ja syyssateiden aiheuttamat sato- ja tulvavahingot ovat vain osa viljelijöiden kokemista vastoinkäymisistä.

− Viljelijöiden mahdollisuuksissa vaikuttaa riskienhallintaan on yhteistyö toisten viljelijöiden ja kaupan kanssa erittäin ratkaisevassa roolissa.

Ministeri muistutti juhlayleisöä, että 90-vuotiaan MTK:n matkan varrelle osuneen aiemminkin suuria haasteita, joista on selvitty periksi antamattomuudella ja päättäväisyydellä.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
valtiosihteeri Risto Artjoki, p. 0295 16 2254