Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Koskinen: Metsäalalla paljon kasvun mahdollisuuksia

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 13.3.2012 11.21
Puhe -

– Metsäalalla on hyvin paljon kasvun mahdollisuuksia. Runsaat ja kestävästi tuotetut metsävarat antavat hyvän pohjan uusille tuotteille, palveluille ja niiden yhdistelmille, sanoi maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen tiistaina Evon metsäopiston 150-vuotisjuhlassa.

Koskinen totesi, että määrätietoisen metsänhoidon ansioista metsämme tuottavat puuta ennätyksellisen paljon, noin 100 miljoonaa kuutiometriä vuodessa. Tästä käytetään noin 60–70 miljoonaa kuutiometriä, joten metsävarat ovat kasvun kannalta riittävät.

Koskisen mukaan uusiutuvien raaka-aineiden käyttö tulee lisääntymään öljyn ja siihen perustuvien tuotteiden vähitellen menettäessä kilpailukykyään. Puun käyttö on jo lisääntynyt energiantuotannossa, ja puu tulee olemaan jatkossa perinteisen metsäteollisuuden tuotteiden ohella useiden biokemian tuotteiden raaka-aineena. Puuraaka-aineeseen perustuvat uudet biopolttoaineet ovat tulossa teollisen mittakaavan tuotantoon. Kotimaassa uusista investoinneista on ilmoitettu Lappeenrantaan ja Joensuuhun.

On myös todennäköistä, että puusta voidaan jo lähivuosina tuottaa kannattavasti muoveja, komposiitteja ja kangaskuituja. Maapallon väkiluvun kasvaessa puukuitujen käyttö vaatetekstiileihin on suuri mahdollisuus.

– Viskoosi raaka-aineena voi olla selluteollisuudelle merkittävä lopputuote, sanoo Koskinen.

Metsävarat antavat hyvät mahdollisuudet puun, ja erityisesti metsähakkeen, käyttöön energiantuotannossa.

– Puun syrjäyttäessä fossiilisia polttoaineita yhä suurempi osa lämmön ja sähkön tarpeestamme tuotetaan uusiutuvilla energialähteillä. Se tuo työtä ja kantorahatuloja maakuntiin, muistuttaa Koskinen.

Hämeessä on selvitetty mahdollisuutta toimittaa puuta Helsingin ja muun eteläisen Suomen energialaitoksille niiden muuttaessa tuotantoteknologiaansa biopolttoaineiden pohjalle.

– Edelläkävijyyttä ja uusia innovaatioita tarvitaan, jotta runsaat metsävaramme voisivat tuoda lisää hyvinvointia, Koskinen toteaa.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
erityisavustaja Tiina Rytilä p. 09–160 53302, 040–566 6649

Jari Koskinen