Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Kurvinen: Työvoitto Brysselistä, EU-komissio hyväksyi suomalaisten maatilojen verohelpotukset

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 20.5.2022 18.09
Tiedote
Kuvassa erilaisia maatalouden rakennuksia.

Hallitus linjasi helmikuussa selvittävänsä, voidaanko maatalouden tuotantorakennukset vapauttaa kiinteistöverosta määräajaksi. Maatalouden verotukia rajoittaa EU-tasoinen sääntely, joten asian eteneminen edellytti komission hyväksyntää.

EU-komissio on hyväksynyt Suomen kaavailemat poikkeukselliset helpotukset maatilojen kiinteistöveroon verovuonna 2022. Verotuen määrä tilaa kohden voi olla korkeimmillaan 35 000 euroa. Maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen on erittäin tyytyväinen komission linjaukseen.

"Kyseessä on merkittävä ja kentän toivoma tuki maatalouden harjoittajille. Tuleva verohelpotus täydentää jo aiemmin päätetty 300 miljoonan euron tukipakettia, ja tulee tarpeeseen kannattavuuskriisissä oleville tiloillemme", Kurvinen toteaa.

"Suomen suunnitelmien menestyminen komissiossa oli kovan työn takana. Nyt kun vihreä valo on saatu, hallitus vie tarvittavan lakimuutoksen valtioneuvoston ja eduskunnan päätettäväksi", hän lisää.

Valtiontuki myönnetään haettavan verohuojennuksen muodossa. Verotuki on yksi hallituksen toimista, joilla yritetään helpottaa Venäjän hyökkäyssodan kärjistämää maatalouden kustannuskriisiä.

Maatalouden verotukia rajoittaa EU-tasoinen sääntely, joten asian eteneminen edellytti komission hyväksyntää. Kiinteistöverotuki perustuu Euroopan komission hyväksymiin tilapäisiin valtiontukisääntöihin talouden tukemiseksi Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen johdosta.

"Jännitimme asiaa viimeiseen asti. Jokainen euro tiloillemme on nyt tarpeen. Ilouutinen antaa toivonkipinää myös Suomen edunvalvontaan maa- kuin metsätalouden isoissa asioissa, niitä kyllä riittää EU:ssa hoidettavaksi", Kurvinen sanoo.

 

Lisätiedot:

Erityisavustaja Pertti Hakanen, p. 050 050 5997, [email protected]

Antti Kurvinen