Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Leppä, Suomen Aus der Wildnis -osaston mediatilaisuus

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 17.1.2019 16.30
Puhe

Hyvät median edustajat

Herzlich Willkommen, lämpimästi tervetuloa Suomen messuhalliin, tänne suomalaisen luonnon ja upeiden luonnontuotteiden äärelle! Tuottajajärjestömme hienosti toteuttama Grüne Wochen kumppanuus tuo Suomi-kuvaa vahvasti esiin meille erittäin tärkeällä eurooppalaisella markkina-alueella juuri EU-puheenjohtajakautemme kynnyksellä ja yhteisen maatalouspolitiikan uudistuksen keskeisessä valmisteluvaiheessa. Saksa on ollut vuodesta 2014 Suomen suurin kauppakumppani, ja elintarvikekaupassa viidenneksi suurin. Vuosittaisen elintarvikevientimme arvo Saksaan on 88 miljoonaa euroa ja tähän haemme selvää kasvua.

Myös saksalaiset matkailijat ovat Suomelle erittäin tärkeä kohderyhmä, ja matkailu on hyvässä kasvussa: Suomen matkoja myydään Saksassa tällä hetkellä enemmän kuin koskaan. Grüne Wochen suurpanostuksella haluamme edistää suomalaisten tuotteiden näkyvyyttä Saksan markkinoilla ja tuoda esiin sitä, kuinka monipuolinen matkailumaa Suomi erilaisine alueineen on. Suomen ja Saksan suhteet ovat erinomaisella tolalla, tästä kertonee osaltaan liittopresidentti Steinmeierin viimevuotinen, Suomeen suuntautunut valtiovierailukin. Poliittisesti olemme usein samalla sivulla: puolustamme vahvaa ja yhtenäistä Euroopan Unionia ja kansainvälistä sääntöpohjaista järjestelmää.

Suomi on Euroopan unionin pohjoisin maatalousmaa ja samalla yksi maailman pohjoisimmista. Golf-virran ansiosta Suomi on hyvin ainutlaatuinen arktinen maa. Maidon- ja naudanlihantuotanto ovat päätuotantosuuntamme, suomalaiset maatilat ovat perheyrityksiä, niin myös minun kotitilani. Suomi on myös metsien maa, maapinta-alastamme yli 70 prosenttia on metsien peitossa. Metsävaramme tunnetaan läpikotaisin ja tieto on sähköisessä muodossa helposti kaikkien toimijoiden ulottuvilla. Tämä antaa erinomaisen pohjan suomalaiselle biotaloudelle ja metsien kestävälle ja vastuulliselle käytölle: metsät kasvavat Suomessa enemmän kuin niitä hakataan, ja jokaisen kaadetun puun tilalle istutetaan neljä uutta.

Suomen maaosastolla saatte tutustua Suomeen pintaa syvemmältä, eri alueidemme erityispiirteisiin ja paikallisiin vahvuuksiin, oli kyse sitten erinomaisista juomista, ruoista tai matkailukohteista. Tämä osasto elää vahvasti todeksi megatrendiä, pienen uutta tulemista. Suomen halli nostaa alkuperän ja erikoistumisen kunniaansa, siitä pitävät huolen ne kymmenet yritykset, jotka täällä ovat läsnä.

Tästä olen erityisen iloinen: luvassa on aitoa paikallista väriä ja elämystä, monta hyvää makua maistettavaksi ja tarinaa kuultavaksi! Kannustankin teitä etsimään jokaisen alueen ydintä, mistä löytyvät hienoimmat luontoelämykset, mistä maukkaimmat piirakat tai erikoisimmat juomat. Upea kuvitus ja maut ohjaavat teitä eteenpäin Suomen osastolla, kiitos tästä kuuluu myös Suomen kokkimaajoukkueelle, joka on luonut osaston tuotteista tarjottavat ravintolaamme.

Arvoisat median edustajat, puhdas ilma, luonto ja vesi ovat kiistatta Suomen tärkeimmät luonnonvarat. Ne antavat hyvän lähtökohdan tuottaa juomia ja ruokaa vaativimpaankin makuun. Tästä hyvänä esimerkkinä täälläkin ovat vaikkapa huippulaatuinen arktinen kaura tai marjat ja kalat, kaikki herkullisia, monipuolisia ja vieläpä hyvinvointia lisääviä raaka-aineita. Suomi tunnetaan korkeasta koulutustasosta, mutta vähemmän tunnettua on, että suomalaiset elintarvikkeet löytyvät myös kärkisijoilta, kun puhutaan ruuantuotannon antibioottivapaudesta tai salmonellattomuudesta, eläinten hyvinvoinnista tai vaikkapa torjunta-ainejäämien vähäisyydestä. Suomi on elintarviketurvallisuuden suurvalta, kokoaan suurempi maailmankin mittakaavassa.

Hyvät ystävät, osastomme teema Villistä luonnosta tarkoittaa myös rauhaa, tilaa olla ja nauttia luonnosta, sitä Suomessa riittää. Minulle osasto kertoo luontosuhteestamme, siitä kuinka pihasta metsään astumalla, saunasta järveen pulahtamalla tai pitkään leivinuunissa haudutetun hirvipaistin tai puuron ja metsämarjojen ääressä kiire helpottaa ja mieli lepää.

Kotiseutuni Savossa tunnetaan puheliaasta väestä, mutta meillä Suomessa arvostetaan myös hiljaisuutta. Sitäkin täällä osastolla on kuulemma tarjolla, kiitos innovatiivisen puurakentamisen. Hyvät median edustajat, näillä sanoilla toivotan teidät lämpimästi tervetulleeksi tutustumaan arktisen maamme antimiin ja tervetulleeksi Suomeen, nauttikaa olostanne!

Grune Woche