Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Tiilikainen: alkuperämerkintävaatimukset maito- ja lihatuotteille keväällä 2017

Maa- ja metsätalousministeriö
2.9.2016 11.40
Tiedote

Kuluttajat ovat yhä kiinnostuneempia siitä, missä ja miten ruoka on tuotettu ja tehty ja minkälaisen reitin se on kulkenut kuluttajan ruokapöytään. Kuluttaja tarvitsee valintojensa tueksi riittävät ja oikeat tiedot elintarvikkeista. Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen kertoi Kauhajoen Ruokamessujen avauspuheessaan 2.9.2016, että maa- ja metsätalousministeriössä on aloitettu maito- ja lihatuotteissa käytetyn maidon ja lihan alkuperämaan ilmoittamista koskevan määräaikaisen säädöksen valmistelu.

Ainesosana käytettävän lihan osalta alkuperämaan ilmoittamisessa on tarkoitus noudattaa samoja sääntöjä kuin tuoreen lihan alkuperän ilmoittamisessa on EU-tasolla: lihan osalta tulisi ilmoittaa eläimen viimeinen kasvatusmaa sekä teurastusmaa.  Maidon osalta ei ole harmonisoitua mallia alkuperämaan ilmoittamiseksi. Suomessa alkuperämaaksi on tarkoitus määritellä lypsymaa.

– Suomen säädösehdotus ilmoitetaan komissiolle ja lähetetään kansallisesti lausuntokierrokselle tämän syksyn aikana. Säädös voisi tulla voimaan kevättalvella 2017, ministeri Tiilikainen arvioi.

EU:n elintarviketietoasetuksen mukaan jäsenvaltiot voivat säätää alkuperämaan pakollisesta ilmoittamisesta, jos elintarvikkeen tiettyjen ominaisuuksien ja sen alkuperän välillä on osoitettu yhteys. Jäsenvaltion on esitettävä myös näyttö siitä, että valtaosa kuluttajista pitää tämän tiedon antamista erittäin tärkeänä.

Komissio on hyväksynyt Ranskan säädösehdotuksen, joka edellyttää maito- ja lihatuotteissa käytetyn maidon ja lihan alkuperämaan ilmoittamista Ranskassa valmistetuissa elintarvikkeista 1.1.2017 alkaen kahden vuoden kokeilun ajan. Ranskan lisäksi myös Italia, Liettua, Portugali ja Kreikka ovat ilmoittaneet komissiolle säädösehdotukset maitotuotteiden ainesosana käytetyn maidon alkuperän ilmoittamisesta.

Lisätietoja maa- ja metsätalousministeriöstä:
elintarviketurvallisuusjohtaja Sebastian Hielm, p. 0295 162 305
lainsäädäntöneuvos Anne Haikonen, p. 0295 162 438
[email protected]

EU ja kansainväliset asiat Kimmo Tiilikainen Ruoka ja maatalous