Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Tiilikainen: Metsillä merkittävä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 15.3.2016 18.42
Tiedote
Euroopan metsäinstituutin ThinkForest-tapahtuman presidentti Göran Persson, komissaari Carlos Moedas, ministeri Kimmo Tiilikainen sekä EFI:n johtaja Marc Palahi keskustelivat ilmastonmuutoksesta Brysselissä 15.3. Kuva: Jennifer Jacquemart

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen mukaan Pariisin ilmastosopimus antaa vahvan viestin, että metsillä on merkittävä rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä. Euroopan metsäinstituutin EFI:n seminaarissa Brysselissä tiistaina 15.3. puhunut Tiilikainen korosti, että Suomen kaltaisten metsäisten maiden kannalta ilmastoprosessi ei ole aiemmin tunnustanut metsien todellista roolia. Uuden ilmastosopimuksen myötä tämä on mahdollista korjata.

Aihe on ajankohtainen, sillä Euroopan komissiossa arvioidaan parhaillaan, kuinka metsät liitetään osaksi EU:n tulevaa ilmastokehikkoa.

– Ilmastosopimuksen toimeenpaneminen EU-tasolla on suuri urakka. Nyt tarvitaan komission ehdotusta, miten maankäyttö- ja metsätaloussektori huomioidaan EU:n ilmastokehyksessä 2030, ministeri Tiilikainen totesi.

Tiilikainen muistutti, että metsät tulee ottaa huomioon myönteisellä, mutta rajoitetulla tavalla ilmastonmuutoksen torjunnassa. Samalla tulee huolehtia, että EU:n kunnianhimoinen vähintään 40 prosentin päästövähennystavoite toteutetaan.

Metsien merkitys ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ei rajoitu pelkästään puiden ja maaperän sitomaan hiilen, vaan kyseessä on kokonaisuus, jossa puulla korvattaisiin fossiilista energiaa ja uusiutumattomia tuotteita. Puuraaka-aine ja sen jatkojalostaminen luovat biotalouden perustan, ja mahdollistavan uusien tuotteiden sekä työpaikkojen syntymisen.

Tiilikainen kertoi Suomen hallitusohjelman vahvasta tuesta biotalouden kehittämiseksi. Hallitus ohjaa 300 miljoonaa euroa uusien liiketoimintamallien ja tuotteiden kehittämiseen seuraavan kolmen vuoden aikana. Biotaloudella on huomattava merkitys myös ilmaston lämpenemisen hidastamisessa.

– Suomessa biotalous nähdään keskeisenä keinona, kun etsimme ratkaisuja nopean väestönkasvun aiheuttamiin maailmanlaajuisiin ongelmiin ja muun muassa ruuan, rehun, energian ja raaka-aineiden kasvavaan kysyntään samalla, kun pyrimme pitämään maapallon lämpenemisen selvästi alle kahdessa celsiusasteessa, ministeri Tiilikainen sanoi.

Ministeri Kimmo Tiilikainen

Ministeri Tiilikainen antoi Suomen hallituksen vahvan tuen Joensuussa pääpaikkaansa pitävän Euroopan metsäinstituutin entistä merkittävämmälle roolille eurooppalaisen biotalouden osaamiskeskuksena.

Tiilikainen puhui Pariisin sopimuksen edellyttämästä jatkotyöstä sekä biotalouden ja ilmastonmuutoksen suhteesta Euroopan metsäinstituutin ThinkForest-tapahtumassa. Tilaisuudessa välitettiin metsäntutkimuksen tuloksia päätöksentekijöille ja edistettiin metsäasioiden näkyvyyttä muun muassa Euroopan parlamentissa.

Brysselin vierailullaan ministeri Tiilikainen osallistui myös maatalous- ja kalastusneuvoston kokoukseen. Lisäksi hän tapasi muun muassa tutkimusasioista vastaavan komissaari Carlos Moedas'en sekä komission varapuheenjohtaja Jyrki Kataisen

Lisätietoja:
ministerin erityisavustaja Jukka-Pekka Kataja, maa- ja metsätalousministeriö, p. +358 50 341 9934, etunimi.sukunimi@mmm.fi

Kimmo Tiilikainen Luonto ja ilmasto Metsät