Nuorten ruokaraati käynnistyi vauhdikkaasti
Nuorten ruokaraati käynnistyi vauhdikkaasti marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna! Paikalla oli 40 innostunutta nuorta, jotka olivat lähteneet mukaan Nuorten ruokaraatiin uteliain mielin.
Viikonloppuna nuoret pääsivät perehtymään lisää ruokajärjestelmään asiantuntijapuheenvuorojen avulla. Tämän lisäksi nuoret työskentelivät pienryhmissä. Ruokaraadissa nuoret pohtivat seuraavia kysymyksiä:
1. Mitkä asiat ovat tärkeitä nuorille kestävän ruuan tuotannon ja kulutuksen vahvistamiseksi tulevaisuudessa Suomessa?
2. Millä toimin nuorille tärkeitä asioita voidaan edistää?
Tapahtumatila Finlaysonilla täyttyikin vilkkaasta puheensorinasta viikonlopun aikana! Nuorille tärkeitä teemoja ensimmäisen viikonlopun keskusteluissa olivat esimerkiksi:
- Kotimaisen ruuan tuotanto
- Huoltovarmuus ja omavaraisuus
- Hintataso, kannattavuus ja reiluus
- Ihmisten terveys ja hyvinvointi, oikeus terveelliseen ruokaan
- Tuotantoeläinten hyvinvointi
“Nuorten ruokaraadin osallistujat pohtivat ruokajärjestelmän kestävyyskysymyksiä laajasti ja monipuolisesti, hienosti myös toisten näkemyksiä kunnioittaen”, Minna Kaljonen Suomen ympäristökeskuksesta summaa. Kun kansalaisille annetaan mahdollisuus, siihen kyllä tartutaan. “Nuoret peräänkuuluttivat kannanotolta vaikuttavuutta, mikä sitouttaa meitä myös ministeriössä”, Elina Ovaskainen muistuttaa. Nuorten ruokaraadista saadaan arvokkaita oppeja kansalaispaneelien käyttöön valtionhallinnossa.
Viikonlopun jälkeen Nuorten ruokaraadin työskentely jatkuu etänä. Marraskuussa osallistujat pääsevät vielä yhdessä viimeistelemään työnsä Tampereella järjestettävässä tapaamisessa. Nuorten ruokaraadin aikana nuoret luovat kannanoton, joka julkaistaan Kansallisen ruokastrategian yhteydessä joulukuussa.
Lisätietoja
Elina Ovaskainen, erityisasiantuntija, maa- ja metsätalousministeriö
elina.ovaskainen(at)gov.fi, p. 0295 162180
Minna Kaljonen, tutkimusprofessori, Suomen ympäristökeskus
minna.kaljonen(at)syke.fi, p. 0295 251252