Hyppää sisältöön
Media

Pohjoismaiden ruokajärjestelmäratkaisut esillä Suomen vetämässä kesäkokouksessa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 24.6.2021 18.07 | Julkaistu suomeksi 24.6.2021 klo 18.07
Uutinen

Suomi isännöi tänään torstaina puheenjohtajamaana Pohjoismaisten maatalousministereiden kokousta. Virtuaalisesti järjestetyssä kokouksessa puhetta johti maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä. Ministerien poliittisen keskustelun aiheena olivat kestävät pohjoismaiset ruokajärjestelmät.

Ministerien keskustelua alustivat kansainvälisten kumppanuuksien komissaari Jutta Urpilainen sekä Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) pääsihteeri Petteri Taalas. Ministerit saivat myös kuulla yhteenvedon yhteispohjoismaisesta kestävien ruokajärjestelmien dialogista.

Kokousta edeltävänä päivänä järjestettiin Suomen aloitteesta yhteispohjoismainen dialogi-webinaari ruokajärjestelmistä. Dialogi täydensi osaltaan Suomen ja muiden Pohjoismaiden kansallista valmistelua, joka tähtää lokakuussa järjestettävään YK:n ruokajärjestelmien huippukokoukseen (Food Systems Summit).

Webinaariin osallistui noin 100 osallistujaa kaikista Pohjoismaista sekä niiden itsehallintoalueilta, mukana oli niin hallinnon kuin sidosryhmienkin edustajia. Virtuaalitapaamisessa olivat esillä monet laajaan aihepiiriin liittyvät teemat kuten ruokahävikin pienentäminen, kestävä kulutus ja ravitsemus, yhteinen terveys (One Health), uusiutuvien luonnonvarojen kestävä käyttö sekä uudet teknologiat.

Pohjoismaiden ministerit hyväksyivät myös julkilausuman Pohjoismaiden yhteisistä näkemyksistä ruokajärjestelmien kestävyyden parantamiseksi. Ministerit vahvistivat lausumallaan yhteiset lähtökohtansa ja painopisteensä valmistauduttaessa YK:n Ruokajärjestelmien huippukokoukseen. Pohjoismailla on paljon yhteistä ja myös annettavaa globaalisti kestävyyden parantamiseksi.

Pohjoismailla on ruokajärjestelmissä paljon samankaltaisuuksia ja mm yhteisiin suosituksiin perustuvat ravitsemussuositukset. Yhteisistä linjauksista on tämänkin takia helppo keskustella, vaikka myös erilaisia painotuksia on jo erilaisten luonnonolosuhteiden vuoksi.

Tavallisesti sektorin (maa- ja metsätalous-, kalastus-, vesiviljely- ja elintarvikeasiat) ministerineuvosto on kokoontunut kesäkokoukseen ennen juhannusta puheenjohtajamaassa. Suomen puheenjohtajuuskauden kokous olikin alun perin tarkoitus järjestää Savonlinnassa, mutta pandemiatilanteen takia se muutettiin virtuaaliseksi.

Lisätietoja:

Aulikki Hulmi, kansainvälisten asioiden johtaja, MMM, p. +358 295 162 034

EU ja kansainväliset asiat Jari Leppä