Hyppää sisältöön
Media

Maaseuturahoituksella rahoitettu satoja kuntien liikuntahankkeita - myös kouluruualla iso rooli hyvinvoinnissa

maa- ja metsätalousministeriö
Julkaisuajankohta 7.9.2023 14.59
Uutinen

Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalla mahdollistetaan yhdenvertaiset mahdollisuudet liikkua maaseutualueilla. EU:n maaseuturahoituksen avulla on rahoitettu yli 600 ulkoliikuntapaikkaa. Myös kouluruualla on iso merkitys nuorten hyvinvointiin.

"Liikkumattomuus on yhteiskunnallinen haaste ja tutkimusten mukaan suurta erityisesti maaseudulla" sanoo maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah.

”Meillä on hälyttävä tarve kuroa umpeen terveys- ja hyvinvointieroja sekä lisätä yhdenvertaisia mahdollisuuksia arjen liikkumiseen sekä harrastamiseen myös maaseudun asukkaille. Viime kädessä kyse on maaseutumaisten kuntien elinvoimaisuudesta.”  hän lisää.

Essayah toimii myös  maaseutupolitiikan neuvoston (MANE) puheenjohtajana ja kansainvälisen olympiakomitean jäsenenä. Olympiakomitealla on ollut keskeinen rooli liikunnan edistämisessä.

Essayah ja Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto kannustavat kuntia vastaamaan liikkumattomuuden haasteeseen. Yhdeksi ratkaisuksi hyvinvointieroihin ja yhdenvertaisten liikkumismahdollisuuksien lisäämiseksi maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalla on tarjolla kunnille EU:n maaseuturahoitusta. 

”Yksi merkittävä rahoituksen muoto toimintakyvyn tukemiseksi on EU:n maaseuturahoitus, jolla on rahoitettu lukumäärällisesti eniten liikuntapaikkoja Suomessa. EU:n maaseuturahoituksen avulla Suomeen on rakennettu vuosina 2014–2020 yli 600 ulkoliikuntapaikkaa.”

Lue koko Kuntamarkkinoiden blogikirjoitus: ”Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalla mahdollistetaan yhdenvertaiset mahdollisuudet liikkua maaseutualueilla”.

Lisäksi kouluruokailun kehittäminen ja siihen panostaminen on konkreettinen keino tukea lasten ja nuorten hyvinvointia. Kouluruokaohjelma nostaa esille kouluruokailun tärkeimmät kehittämis- ja uudistamistarpeet sekä ehdotukset kunnille ja opetuksen järjestäjille niiden kehittämiseksi.

”Yksi keskeinen uudistus liittyy koulun maksuttomaan välipalaan. Jos oppilaille tarjotaan suositusten mukaista maksutonta välipalaa kaikissa kunnissa, ovat oppilaat ja perheet samanarvoisessa asemassa”, kirjoittavat Auli Väänänen maa- ja metsätalousministeriöstä ja Virpi Kulomaa Viestintävalkea Oy:stä Kuntamarkkinoiden blogikirjoituksessaan ”Kouluruokaohjelma uudistaa Kouluruokailua”. 

Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonala jalkautuu Kuntamarkkinoille 13.-14.9.2023. EU:n maaseuturahoitus, Maaseutupolitiikan neuvosto MANE ja Olympiakomitea ovat mukana Kuntamarkkinoilla yhteisellä teemalla ”Lisää liikettä ja toimintakykyä maaseudulle”. Lisäksi esillä on kansallinen kouluruokaohjelma.