Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Sianlihan vientimahdollisuudet Kiinaan laajenevat

Maa- ja metsätalousministeriö
18.9.2019 20.11
Tiedote

Suomen ja Kiinan kahdenvälinen sopimus sianlihan viennistä uusittiin Kiinan tullin varaministerin Hu Wein vierailun yhteydessä Helsingissä 18.9. Uusi sopimus on aikaisempaa laajempi, ja mahdollistaa muun muassa jäähdytetyn sianlihan sekä tähänastista monipuolisemmin eri ruhon osien viennin alkamisen Kiinaan. Aikaisempi sianlihan vientisopimus koski yksinomaan pakastettua lihaa.

Tapaamisen yhteydessä maa- ja metsätalousministeriön ja Kiinan tullin välille solmittiin myös yhteistyösopimus, joka edesauttaa säännöllisten neuvottelujen jatkumista maiden viranomaisten välillä. Lisäksi sovittiin Kiinan viranomaisten saapumisesta tarkastamaan suomalaisia siipikarjanlihalaitoksia. Tarkastus liittyy käynnissä olevaan siipikarjanlihan markkinoillepääsyprosessiin.

Aiemmin tänä vuonna Kiinan tulli on myöntänyt laitoskohtaisen hyväksynnän kahdelle äidinmaidonkorviketta valmistavalle laitokselle, usealle maitoalan laitokselle sekä neljälle suomalaiselle kala-alan laitokselle. Kalan vienti Kiinaan on käynnistynyt syyskuussa 2019.

Kiinan markkina on erittäin tärkeä vientikohde Suomelle. Olen todella tyytyväinen vientimahdollisuuksien laajenemisesta. Vientiponnisteluita jatketaan ja siihen olemme varanneet ensi vuoden budjettiin rahaa, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä kiittelee.

Lisätietoja:

kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, maa- ja metsätalousministeriö, p. 040 029 1910, jaana.husu-kallio(at)mmm.fi

eläinlääkintöneuvos Hentriikka Kontio, p. 040 731 2260, hentriikka.kontio(at)mmm.fi

ylitarkastaja Riitta Rahkila, Ruokavirasto, p. 050 591 4790, riitta.rahkila(at)ruokavirasto.fi

EU ja kansainväliset asiat Jari Leppä Ruoka ja maatalous