Hyppää sisältöön
Media

Siementuotantotilojen ja siemenpakkaamoiden käsittelyjen vaikutus herneen itävyyteen

Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman hankkeet -sivulle

Toteuttaja

Ruokavirasto, siemenlaboratoriojaosto 

Hankkeen kuvaus

Kesto: 04/2021-02/2022

Kotimaassa tuotetun kasvivalkuaisen ja palkokasvien käyttöä niin elintarvikkeena kuin rehunakin halutaan nostaa. Valkuaiskasvien laajemmalla viljelyllä pystytään muuttamaan maamme viljelykäytäntöjä kestävämpään ja ilmastoystävällisempään suuntaan, kun ulkomaisesta tuonnista riippuvaista lisävalkuaista voidaan tuottaa maassamme enemmän. Valkuais- ja palkokasvien lisääntyvällä viljelyllä monipuolistetaan myös maamme viljelykiertoja ja vaikutetaan sitä kautta mm. maan kasvukuntoon ja ravinnetasoihin.

Herneen kylvösiemen on herkkä saamaan vioituksia, mikä näkyy siemenen laadussa paikoin alentuneena itävyytenä. Siementuotantotiloilla ja -pakkaamoilla on käytössä erilaisia menetelmiä puida, kuivattaa ja käsitellä herneitä. Hankkeessa pyritään löytämään mahdollisia itävyyttä alentavia kohtia siemenen käsittelyssä vertailemalla tiloilla ja pakkaamoissa käytössä olevia erilaisia käytäntöjä. Itävyysseuranta toteutetaan yhden kasvu- ja käsittelykauden ajan. Hanke toimii esiselvityksen omaisena pilottina, jonka suorana tavoitteena on löytää suurimmat itävyyttä alentavat ongelmakohdat siemenen käsittelyssä. Näiden tulosten pohjalta voidaan tarvittaessa suunnitella kohdennetumpia kehittämis- ja tutkimuskohteita. Hanke toteutetaan yhteistyössä Siemenkauppiaitten yhdistyksen ja Kylvösiemensäätiön kanssa. 

Lisätietoja

Hankkeen kotisivu Ruokaviraston sivuilla

Tiedote hankkeen tuloksista 11.5.2022 (ruokavirasto.fi)