Siementuotantotilojen ja siemenpakkaamoiden käsittelyjen vaikutus herneen itävyyteen
Maankäyttösektorin ilmastosuunnitelman hankkeet -sivulle
Toteuttaja
Ruokavirasto, siemenlaboratoriojaosto
Hankkeen kuvaus
Kesto: 04/2021-02/2022
Kotimaassa tuotetun kasvivalkuaisen ja palkokasvien käyttöä niin elintarvikkeena kuin rehunakin halutaan nostaa. Valkuaiskasvien laajemmalla viljelyllä pystytään muuttamaan maamme viljelykäytäntöjä kestävämpään ja ilmastoystävällisempään suuntaan, kun ulkomaisesta tuonnista riippuvaista lisävalkuaista voidaan tuottaa maassamme enemmän. Valkuais- ja palkokasvien lisääntyvällä viljelyllä monipuolistetaan myös maamme viljelykiertoja ja vaikutetaan sitä kautta mm. maan kasvukuntoon ja ravinnetasoihin.
Herneen kylvösiemen on herkkä saamaan vioituksia, mikä näkyy siemenen laadussa paikoin alentuneena itävyytenä. Siementuotantotiloilla ja -pakkaamoilla on käytössä erilaisia menetelmiä puida, kuivattaa ja käsitellä herneitä. Hankkeessa pyritään löytämään mahdollisia itävyyttä alentavia kohtia siemenen käsittelyssä vertailemalla tiloilla ja pakkaamoissa käytössä olevia erilaisia käytäntöjä. Itävyysseuranta toteutetaan yhden kasvu- ja käsittelykauden ajan. Hanke toimii esiselvityksen omaisena pilottina, jonka suorana tavoitteena on löytää suurimmat itävyyttä alentavat ongelmakohdat siemenen käsittelyssä. Näiden tulosten pohjalta voidaan tarvittaessa suunnitella kohdennetumpia kehittämis- ja tutkimuskohteita. Hanke toteutetaan yhteistyössä Siemenkauppiaitten yhdistyksen ja Kylvösiemensäätiön kanssa.
Lisätietoja
Hankkeen kotisivu Ruokaviraston sivuilla
Tiedote hankkeen tuloksista 11.5.2022 (ruokavirasto.fi)